Tutkimusalus Aranda väisti Venäjän laivastoa – presidentti: Tapaus loppuunkäsitelty

Suomalaisen tutkimusaluksen ja Venäjän laivaston kohtaamiseen Itämerellä ei liity dramatiikkaa, arvioivat valtiojohto ja viranomaiset.

Suomen ympäristökeskus Syke kertoi keskiviikkona, että sen tutkimusalus Aranda oli joutunut väistämään venäläistä sukellusalusta Venäjän laivaston pyynnöstä. Tilanne sattui tiistaiaamuna kansainvälisellä merialueella Gotlannin itäpuolella.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan näyttää siltä, ettei tapauksessa koettu minkäänlaista vaara- tai uhkatilannetta.

– Elämme tänä päivänä siinä tilanteessa, että Itämerelläkin on liikkeellä yhä enemmän väkeä ja sitten myöskin näitä sota-aluksia, niin kuin ilmatilassakin. Ja se kuvastaa tätä tietynlaista jännitteiden kasvua, Niinistö sanoi.

Presidentti muistutti myös, että Aranda oli esillä vastaavanlaisessa tapauksessa viime syksynä. Venäjän laivasto häiritsi tuolloin kahdesti aluksen liikkumista kansainvälisillä vesialueilla.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi selvitti viimevuotisia kohtaamisia, mutta nyt Trafissa ei nähdä tarvetta selvitykselle.

– Niiden tietojen mukaan, mitä me olemme saaneet, siinä ei ole ollut mitään vaaratilannetta, kertoi osastonjohtaja Juha-Matti Korsi Trafista.

Puolustusvoimista tai ulkoministeriöstä ei kommentoitu tapausta.

Kaksi väistöpyyntöä

Syken mukaan tilanne sai alkunsa varhain tiistaiaamuna. Aranda oli ottamassa näytteitä Latvian talousvyöhykkeellä, kun venäläiseltä sota-alukselta otettiin yhteyttä ja pyydettiin väistämään sukellusalusta. Pyynnön vuoksi Aranda vaihtoi kurssiaan.

Venäläiset pyysivät Arandaa väistymään vielä toisen kerran noin tunnin kuluttua. Aranda oli tuolloin siirtynyt näytteenottoon Ruotsin talousvyöhykkeelle.

Keskuksen mukaan Aranda kuitenkin jatkoi näytteenottonsa loppuun. Venäläisaluksen kapteeni kehotti Arandaa välttämään siirtymistä itään päin, missä oli kaksi sota-alusta ja sukellusvene.

Syken mukaan tiistainen kohtaaminen kesti kaikkiaan noin 2,5 tuntia ja tilanne hoidettiin yhteisymmärryksessä. Arandan suomalainen miehistö ja matkassa ollut ruotsalainen tutkimusryhmä eivät Syken mukaan kokeneet tilannetta uhkaavana.

Syken merikeskuksen alukset -ryhmän päällikkö Riitta Autio arvioi tilanteen eronneen viimevuotisista kohtaamisista. Hänen mukaansa viime vuonna ruotsalainen tutkijakunta koki tilanteen "aavistuksen verran pelottavana".

– Tällä kertaa tällaista kokemusta ei ollut. Ilmeisesti myöskin yhteydenotot venäläisten puolelta ovat olleet hyvin selkeitä. Tällä kertaa he eivät minun käsitykseni mukaan tulleet myöskään niin lähelle.

"Ei syytä dramatisoida"

Aution mukaan Arandalta oli nähty sukellusalus. Hän arvioi, että Venäjän väistöpyyntöön voi olla kaksi syytä: joko jokin turvallisuustekijä tai sitten se, ettei näköhavaintoja aluksista toivota.

Aution henkilökohtaisen näkemyksen mukaan tilanteen dramatisoimiseen ei ole syytä.

– Merellä sattuu kaikenlaista.

Syken mukaan myös Ruotsin ilmavoimien lentokone kävi tarkkailemassa tilannetta. Ruotsin puolustusvoimista kerrottiin STT:lle, että kone sattui paikalle osana rutiinilentoa.

– Meillä on lentoja alueella joka päivä, kertoi lehdistösihteeri Jesper Tengroth.

Lue myös:

    Uusimmat