Tutkimus: Ylipainoiset lapset oppivat huonot ruokailutottumukset kotoa

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan äidin tunnesyöminen ja vähäinen kasvisten käyttö on suoraan yhteydessä lasten huonoihin ruokailutottumuksiin ja siitä seuraavaan ylipainoon.

Elintarviketieteiden maisteri Marja Vanhala Oulun yliopistosta kertoo väitöstutkimuksessaan että ylipainoisten lasten hoidossa tulisi keskittyä lasten syömistottumusten lisäksi myös heidän vanhempiensa ruokailutottumuksiin ja kiinnittää huomiota etenkin vanhempien mielialasyömiseeen. Tutkimustulos paljastaa että ylipainoiset suomalaislapset ovat herkempiä syömään mielialansa vuoksi runsaasti.

Vanhalan mukaan ylipainoiset lapset käyttävät normaalipainoisia lapsia huomattavasti harvemmin kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Vanhala korostaa että huonot syömistottumukset opitaan kotoa, ja vanhempien kasvisten käyttö vaikuttaa myös lasten kasvisten käyttöön.

- Hoidettaessa ylipainoisia lapsia on tärkeää ohjata myös heidän vanhempiaan muuttamaan ravitsemustottumuksiaan sekä kannustettava vanhempia pitämää kasviksia lasten saatavilla, Vanhala kannustaa.

Tutkimustuloksen mukaan mielialaan liittyvä runsas syöminen oli yleisempää silloin, jos lapsi asui vain toisen biologisen vanhemman kanssa. Poikkileikkaustutkimukseen osallistui 749 lasta, jotka olivat keskimäärin 7-vuotiaita. Toisena aineistona olivat 54 8-vuotiasta ylipainoista lasta ja 65 normaalipainoista verrokkia.

Lähteet: ruokatieto.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja