Mainos

Tutkimus: Yläverenpaine sydän- ja aivohalvausriski

Liian korkea yläverenpaine on kiistatta sydän- ja aivohalvausriski. Näin arvioi laaja eurooppalainen tutkimus, johon osallistui 4 600 yli 60-vuotiasta verenpainepotilasta. Suomalaisia tutkimuksessa oli noin 1 300.

Tähän asti verenpainemittauksessa on tarkkailtu vain alapainetta, sillä sitä on pidetty yläpainetta tärkeämpänä. Tänään julkistetut tutkimustulokset kumoavat kuitenkin tämän käsityksen. Liian korkea yläverenpaine on kiistatta sydäninfakti-ja aivohalvausriski

Kansanterveyslaitoksen professorin Jaakko Tuomilehdon mukaan yläverenpaineeseen liittyy erityisesti aivohalvausriski. Aivohalvaus on pitkäaikainen ja kallis sairaus ja aivohalvausta voidaan ehkäistä ninenomaan yläverenpainetta hoitamalla.

Jos yläverenpaine on yli 160 on syytä huolestua. Paine voi nousta 200:aan, jolloin tarvitaan ehdottomasti lääkehoitoa. Tärkeintä on puuttua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa lievästikin kohonneeseen yläverenpaineeseen. Näin voi välttyä kalliilta lääkehoidolta.

-Ylempi verenpaine nousee yleensä iän mukana. Iän myötä liikunta vähenee, paino nousee ja syömme suolaista ruokaa, minkä seurauksena verenpaine nousee, selittää Tuomilehto.

Tutkimuksessa selvitettiin laajasti lääkehoitoa, jossa käytettiin ns. uudempia verenpainelääkkeitä. Tutkimus osoitti, että aivohalvaukset vähenivät aktiivisen lääkehoidon aikana 40 prosenttia ja sydäninfarktit 25 prosenttia. Verenpaineella todettiin olevan osuutta myös dementian etenemiseen.
(MTV3/Sirkka-Liisa Mannerkoski)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.