Mainos

Tutkimus: Virosta muuttavien määrä kaksinkertaistuu

Työministeriön tuore tutkimus uskoo, ettei virolaisten muutto Suomeen kasva merkittävästi EU:n itälaajenemisen jälkeen.

Tutkimuksen mukaan tänne muuttavien virolaisten määrä kaksinkertaistuu, kun Viro liittyy EU:n jäseneksi. Tulijoita olisi silloin noin 1 500 vuodessa.

Valtiotieteen lisensiaatti Kari Hietalan tekemä tutkimus uskoo, että virolaisten muuttointo laantuisi jo 2010-luvulla, ja maa siirtyy pienen syntyvyyden vuoksi päinvastoin vastaanottamaan muuttajia. Se siis ryhtyy kilpailemaan työvoimasta samoihin aikoihin kun meillä tarvittaisiin maahanmuuttajia kuromaan uhkaavaa työvoimavajetta.

Hietala kuvasi suurten ikäluokkien eläköitymisen vaikutuksia "kaksivaiheiseksi ohjukseksi". Virolaisten suurin tulovirta osuu juuri "ohjuksen" ensivaiheen alkuun, jolloin maahanmuuttajia tarvitaan korvaamaan eläkkeelle jäävien työpanosta. Myöhemmin kaivataan hoiva-alan väkeä pitämään huolta ikääntyvistä eläkeläisistä.

Muuttoliike olisi tutkimuksen mukaan huipussaan 2010-luvun alkupuolella, jolloin bruttomuuttoliike olisi 27 500 henkilöä ja nettomuuttoliike 7 200 henkilöä vuodessa. Muuttajista liki yhdeksän kymmenestä tulisi muista kuin EU-jäsenyyttä hakeneista maista.

Suuret ikäluokat siis heiluttavat suomalaisia työmarkkinoilta edelleen. Työelämään tullessaan he olivat ruokkimassa suurta muuttoaaltoa Ruotsiin - eläköityessään he aiheuttanevat tämän peilikuvana pienen maahanmuuttoaallon.

Hietala varoitti ottamassa ennustetta kirjaimellisesti.

-Itälaajenemisen aiheuttamista muuttovirroista on esitetty niin monenlaisia lukuja, että yhtä hyvin voisi kärjistää, että muuttovirtaa ei voi ennustaa, hän huomautti.

Turkki omassa sarjassaan

Vaikka tutkimuksessa keskityttiin Suomeen ja Viroon, Hietala selvitti myös muiden hakijamaiden tilannetta. Huoli suuresta muuttoaallosta on Turkkia lukuun ottamatta aiheeton.

Tutkija luokitteli EU:n hakijamaat sen mukaan, miten nopeasti ne muuttuvat maastamuuttomaista maahanmuuttomaiksi. Arvio perustuu hakijamaiden syntyvyyteen, kehittyneisyyteen (eli internetliittymien ja korkean asteen koulutettujen määrään) sekä ostovoimakorjattuun bruttokansantuotteeseen.

Ensimmäisenä muuttotaseensa kääntävät plusmerkkiseksi Slovenia, Tshekki, Viro ja Unkari. Kasvusta ja suorista investoinneista riippuen muuttovirran kääntymä saattaa tapahtua jopa tällä vuosikymmenellä.

Toiseen ryhmään kuuluvat Slovakia, Puola, Latvia ja Liettua ja viimeiseen Bulgaria, Romania ja Turkki. Turkissa on ainoana syntyvyys vielä uusiutumisen yläpuolella, mikä tekee maasta ainoan pitkän aikavälin muuttajareservin nykyisten EU-maiden ja hakijamaiden joukossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.