Mainos

Tutkimus: Uusrikastuminen vaikuttaa arvoihin

Uusrikkaiden ryhmä saattaa tulevaisuudessa vaikuttaa myös yhteiskunnan arvoihin ja rakenteisiin.

Osakkeet ja optiot ovat tehneet Suomeen uuden ja yhä kasvavan uusrikkaiden ryhmän. Tutkijat ovat huolissaan uusrikkaiden vaikutuksesta yhteiskunnan arvoihin ja asenteisiin. Tulevaisuudentutkijat kaipaavatkin rikastuneilta vastuuta.

Verolistat kertovat, että Suomessa on yhä enemmän miljonäärejä. Moni ei ole syntynyt rikkaaksi vaan rahat on saatu osakkeilla ja optioilla.

-Toistaiseksi ehkä uusrikastumisen näkyvin vaikutus on ollut tällainen esikuvavaikutus. Ollaan paljon lehdissä puhuttu ja monelle nuorelle on tullut tavoitteeksi tulla tällaiseksi, sanoo eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan asiantuntija, filosofian tohtori Osmo Kuusi

Ei ihmisarvon mittari

Osmo Kuusi toivoo kuitenkin, ettei ihmisen arvoa mitattaisi ainoastaan omaisuuden määrällä.

-Se on minusta aika huomattava pelko, että aletaan mitata aika yksiulotteisesti rahassa ja siinä tietysti

Ihmisarvoa ei pitäisi mitata rahassa

Yhdysvallat on varottava esimerkki. Toki sielläkin rahaa käytetään tai nämä uusrikkaat käyttävät sosiaalisiin tarkoituksiin, perustavat säätiöitä ja niin edelleen, sanoo Kuusi

-Se tapa millä he rikastuvat, on hyvin tärkeä eli että se on jollain lailla yhteiskunnallisesti hyväksyttävä, sanotaan esimerkiksi, että tehdään jotain ympäristön kannalta arvokkaita innovaatioita ja niin edelleen, toivoo Tulevaisuuden tutkimuksen seuran puheenjohtaja Kuusi.

Rahalla voi olla vaikutusta myös yhteiskunnan perusteisiin, vaikkapa tulevaisuuden koulujärjestelmään.

-On olemassa uhka, että sitten syntyy tällaisia eliittikouluja ja nimenomaan sitten näille jotka ovat kaikkein rikkaimpia ja jotka pystyy sitten jopa ehkä ilman valtion tukeakin tällaista koulutusta järjestämään, mutta mä en kauhean suurena tällä hetkellä tätä riskiä näkisi, miettii Osmo Kuusi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.