Mainos

Tutkimus: Tyttöjen itsemurhat yleistyneet ja muuttuneet väkivaltaisiksi

Tyttöjen itsemurhat ovat lisääntyneet ja tytöt käyttävät aiempaa enemmän väkivaltaisia keinoja teoissaan. Liikenneitsemurhat ovat nousseet yleisimmiksi itsemurhatavoiksi sekä tytöillä että pojilla. 

Samanaikaisesti poikien itsemurhat ovat vähentyneet. Poikien itsemurhia tapahtuu Pohjois-Suomessa enemmän kuin muualla maassa, Anniina Lahden väitöskirjassa kerrotaan.

Suurin osa itsemurhan tehneistä alaikäisistä on yhä poikia, mutta ero tyttöjen ja poikien välisissä luvuissa on viimeisten vuosikymmenten aikana pienentynyt.

Parikymmentä vuotta sitten kuudesosa itsemurhan tehneistä oli tyttöjä. Nyt joka toinen itsemurhaan päätyvä alaikäinen on tyttö.

Vuodessa Suomessa tapahtuu noin 17 alaikäisen itsemurhaa. Luku on kansainvälisesti verrattain korkea. Nuoret, jotka päätyvät itsemurhaan ovat yhdessä kuudesta tapauksessa olleet aiemmin psykiatrisessa osastohoidossa.

Puolet alaikäisistä itsemurhan tekijöistä on ollut tekohetkellä humalassa ja teko on usein tapahtunut ilta- tai yöaikaan. Alaikäisten alkoholinkäytön vähentäminen on tutkimuksen mukaan tärkeä osa itsemurhien ehkäisyä.

Tutkimuksessa aineistona on käytetty kansallista kuolinsyyrekisteriä sekä oikeuslääketieteellisiä kuolemansyyn selvityksiä. Aineistossa käytettiin myös hoitoilmoitusrekisteritietoja. Tutkimuksen tiedot ovat vuosilta 1969-2012.

Alle 18-vuotiaiden nuorten itsemurhakuolleisuutta ja itsemurhien tekotapoja on tutkittu Oulun yliopistossa. Lääketieteellisen tiedekunnan väitöstilaisuus on perjantaina 10. lokakuuta.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.