Mainos

Tutkimus: Työllisyysaste kasvaa tavoitteita hitaammin

Työministeriön mukaan työllisyyden kehitys voi hidastua esimerkiksi väestön ikääntymisen vuoksi. Se voidaan estää luomalla uusia työpaikkoja ja työllistämällä työvoimareservejä.

Työllisyysaste voi nousta hallitusten asettamaan yli 70 prosentin tavoitteeseen vasta 2010-luvun alkupuoliskolla. Työministeriön tuoreessa raportissa ennusteita on korjattu hieman heikompaan suuntaan muun muassa väestön ikääntymisen vuoksi.

Työllisyys on noussut lähes 100 000 henkilöllä neljän viime vuoden aikana. Vaikka työttömyys on laman jälkeen puolittunut, kehitystä voivat jatkossa hidastaa kyvyttömyys luoda uusia työpaikkoja ja työllistää nykyiset työvoimareservit.

Työryhmän suosituksia

Työllisyys voi nousta, vaikka työikäinen väestö vähenee.

Mikäli tavoitteissa onnistutaan, tutkimus pitää mahdollisena neljän prosentin työttömyysastetta ja 72 prosentin työllisyysastetta.

Suotuisa talouskehitys voisi nostaa työllisyysasteen lähelle 75 prosenttia 2010-luvun puolivälissä.

Paineet työelämän muutoksiin kasvavat

Työministeriön asettama laajasta asiantuntijajoukosta koostuva työryhmä on seurannut työmarkkinoiden kehitystä yli 15 vuoden ajan tehdyissä raporteissa. Neuvottelevan virkamiehen Pekka Tiaisen vetämä Työvoima 2025 -raportti hahmottelee kehitystä joiltakin osin vuoteen 2050 saakka.

Globalisaation vaikutus Suomen tilanteeseen tuntuu siinä, että työvoiman tarjonta ylittää kysynnän. Työpaikkoja tarvitaan maailman mitassa vuosittain lisää 40 miljoonaa lisää, jotta työvoiman kysynnän ja tarjonnan tasapaino säilyisi nykyisellään.

Vaikka teollisuus siirtyy uusiin teollisuusmaihin, myös palvelu- ja tietoalojen osuus kasvaa maailmanlaajuisesti. Menestyminen edellyttää pitkälle menevää erikoistumista.

Olosuhteet vaikuttavat työelämän kehitykseen monella tapaa. Työmarkkinajärjestelmän muutospaineet liittyvät tulonjakoon, uusien työpaikkojen syntymiseen, työssä jaksamiseen, työaikajärjestelyihin, koulutukseen sekä perheen ja työelämän yhdistämiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.