Mainos

Tutkimus: Tsunamikatastrofi vuoden 2005 merkittävin tapahtuma

Liki kolmessakymmenessä maassa tehty tutkimus paljastaa, että ihmiset kokivat vuoden 2005 luonnon katastrofien ja ihmisten aiheuttamien onnettomuuksien vuodeksi.

Kansainvälisessä tutkimuksessa vuoden 2005 mieleenpainuvimmiksi tapahtumiksi valittiin Irakin sota ja Aasian tsunamin jälkivaikutukset. Hurrikaanit Katriina ja Rita, sekä paavi Johannes Paavalin kuolema olivat muita merkkitapahtumia kyselyssä, joka tehtiin 27 maassa ja johon vastasi liki 32 500 ihmistä.

- Globaalit kansalaiset näkevät vuoden 2005 luonnon katastrofien ja ihmisten aiheuttamien onnettomuuksien vuotena, sanoi Doug Miller, kanadalaisen mielipidetutkimusyritys GlobeScanin toimitusjohtaja BBC World Service:n tutkimuksessa.

- Tuntuu siltä, että useimmat ihmiset ovat päinvastoin iloisia siitä, että vuosi on ohi, hän lisäsi.

Vastaajista 15 prosenttia valitsi vuoden 2005 merkittävimmiksi tapahtumaksi Yhdysvaltain johtaman Irakin invaasion ja Aasian tsunamin jälkiselvittelyt. Vastaajista 9 porsenttia valitsi Yhdysvaltoja tuhonneet hurrikaanit, 6 prosenttia puolestaan paavi Johannes Paavalin kuoleman ja paavi Benedictin valinnan. Vähemmälle huomiolle jäivät Lontoon pommi-iskut neljällä prosentilla, ilmaston lämpeneminen kolmella prosentilla ja Balin pommi-iskut kahdella prosentilla.

Yhä lisääntyvässä globalisoituneessa ympärivuorokautisessa uutismaailmassa mielipidetutkijat huomasivat, että valinnat olivat yllättävän samankaltaisia maissa, joissa kyselyt tehtiin.

Miller kertoi Reutersille, että toinen samanlainen peräkkäinen epätoivon vuosi voisi johtaa siihen, että ihmiset kääntäisivät selkänsä maailman tilalle.

- On todisteita siitä, että ihmiset vetäytyvät kuoreensa, jos kaikki uutiset ovat jatkuvasti kielteisiä. Jos uutiset pysyvät kielteisinä, ihmiset vetäytyvät nationalismiin, keskittyvät omaan elämäänsä ja jättävät välittämättä huonoista uutisista.

Hän myös näkee merkkejä kansainvälisen myötätunnon uupumisesta.

Maailma kokoontui spontaanisti yhteen auttaakseen 2004 Aasian tsunamin uhreja, kun 231 000 ihmistä kuoli tai katosi. Mutta kansainvälinen anteliaisuus saattoi vähetä lokakuuhun saavuttaessa. Maanjäristys Pakistanissa tappoi yli 73 000 ja jätti kolme miljoonaa ihmistä kodittomiksi.

- Rahan ja avun määrä ei ole ollut täysi, Miller sanoi, Tsunamin visuaalisuus havahdutti ihmiset.

Katsoessaan vuoteen 2006, Miller nosti lintuinfluenssan esiin mahdollisena globaalina huolenaiheena. Vuonna 2005, vain 3 prosenttia valitsi sen mieleenpainuvimpana tapahtumana.

Lintuinfluenssa ei ole vielä todellinen uhkatapahtuma, paitsi ennakkoaavistuksena ja pelkona, että se leviää ennen kuin olemme valmistautuneet.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.