Mainos

Tutkimus: Tilastointi liioittelee yritysten lopetuksia

Tilastoissa yritystoiminnan lopettamiseksi luokiteltu muutos saattaa todellisuudessa tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yrittäjä jatkaa uudella yritystoimintaa uudella liikeidealla.

Yritystoiminnan loppuminen näkyy tuoreen selvityksen mukaan tilastoissa todellisuutta suurempana. Tilastoihin päätynyt lopettaneiden määrä on selvästi suurempi kuin todellinen aito lopettaminen. Tilastoissa lopettamiseksi luokitellaan esimerkiksi yhtiömuodon muutokset ja markkinataloudelle luonnollinen rakennekehitys kuten fuusiot ja jakautumiset.

Pk-yritysten lopettamisen syitä selviteltiin Keski-Suomen TE-keskuksen ja Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa. Tutkimuksen perusjoukkoon kuului yli 800 yritystä, jotka lopettivat Keski-Suomessa vuonna 2003.

Tärkeimmät lopettamisen syyt ovat yrittäjän oma jaksaminen, terveydelliset tekijät ja ikä. Kolmen yleisimmän syyn jälkeen tulivat rahoitusvaikeudet, vähäinen tuotteiden kysyntä ja pienet markkinat. Aidosti lopettaneista yrityksistä noin 40 prosenttia oli ehtinyt korkeintaan viiden vuoden ikään.

Määrätiedot lopettamisen yleisyydestä antavat selvityksen mukaan harhaisen mielikuvan myös sen vuoksi, että jälkikäteen tarkasteltuna kysymys on usein yrittäjän oppimisprosessista. Sarjayrittäjyys on yleistä eli yrittäjä jatkaa lopettamisen jälkeen uudella yritysidealla. Aidosti lopettaneista yrittäjistä 15 prosenttia toimii edelleen yrittäjinä. Yli puolet haastatelluista voisi harkita aloittavansa yritystoiminnan uudelleen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.