Mainos

Tutkimus: Tietokoneharrastajat menestyvät koulussa

Tänään tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan yli 40 tuntia viikossa tietotekniikkaa harrastavat menestyvät myös hyvin koulussa. Huolta aiheuttaa kuitenkin havainto, että tietokoneharrastajien fyysinen kunto on huono.

Paljon tietokoneen kanssa värkkäävä nuori menestyy hyvin koulussa, mutta hänen fyysinen kuntonsa rapistuu. Lasten ja nuorten tietokoneharrastuksesta tänään Oulun yliopistossa väittelevän Kari Kumpulaisen tutkimuksen perusteella yli 40 tuntia viikossa tietotekniikkaa harrastavien koulumenestys on merkitsevästi parempi kuin vähemmän harrastavien.

-Toki tuossa ei tiedetä, että onko syy siinä, että he harrastavat tietokoneita ja menestyvät sen vuoksi koulussa paremmin. Voihan olla myös toisin päin eli hyvät oppilaat harrastavat tietotekniikkaa. Joka tapauksessa tietokoneharrastuksella ja koulumenestyksellä on selkeä yhteys, Kari Kumpulainen toteaa.

Tietokoneharrastajat menestyvät luonnollisesti hyvin tietotekniikassa. Kielitaitokin kehittyy, sillä tietokonemaailman kieli on englanti. Kumpulaisen mukaan tietokoneharrastajien englannin kielen keskiarvo on 8,6.

Tietokoneet verottavat kuitenkin harrastajiensa fyysistä kuntoa. Tutkimuksessa pojat sijoittuivat painoindeksissä normaalin ylärajoille, eikä heidän fyysinen kuntonsa ole näin ollen hyvä. Tietokoneharrastajien kunnossa on kuitenkin eroja. Ne, jotka harrastavat pelejä, ovat myös liikunnallisempia.

- Ne jotka pelaavat, ovat enemmän liikunnallisia kuin esimerkiksi hakkerit, jotka ovat kiinnostuneita tietokoneohjelmoinnista. Pelaajat ovat enemmän toimintatyyppejä, Kumpulainen kertoo.

Tutkijan mukaan vanhempien olisi syytä olla huolissaan, jos lapsi viettää tietokoneen kanssa paljon aikaa.

- Tietokone on hyvä renki, mutta huono isäntä. Jos tietokoneesta tulee lapsenvahdin korvike, niin silloin on joku mennyt pieleen. Ja lisää liikuntaa näille bittinikkareille, jos vain mahdollista! Siinä on haastetta vanhemmille, Kumpulainen vetoaa.

Kumpulainen kokosi tutkimusaineistonsa Assembly 2002 -tapahtumaan osallistuneilta nuorilta Helsingissä. Tulosten perusteella tyypillinen tietokoneharrastaja on noin 19-vuotias poika, joka on harrastanut tietokoneita yli 10 vuoden ajan. Pojat viettävät tietokoneiden parissa keskimäärin noin 33 tuntia viikossa koulun ohella. Tytöt puolestaan viettävät tietokoneen parissa 25 tuntia viikossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.