Mainos

Tutkimus: Täystyöllisyys voi toteutua tällä vuosikymmenellä

Työministeriö uskoo täystyöllisyyteen tämän vuosikymmenen aikana. Asiantuntijatyöryhmän tekemän tutkimuksen mukaan työttömyys voisi laskea alle viiden prosentin vuosikymmenen vaihteeseen mennessä.

Työministeriön tuoreen tutkimuksen mukaan täystyöllisyyden toteutuminen on Suomessa mahdollista vielä tämän vuosikymmenen aikana. Työvoima 2020 -nimisen työryhmän mukaan se edellyttää kuitenkin panostamista osaamisen kehittämiseen, jotta EU:n laajenemiseen ja kansainvälisen talouden muutospaineisiin kyetään vastaamaan. Sen ohella työryhmä pitää tarpeellisena työllisyysmahdollisuuksien edistämistä ns. matalan tuottavuuden työssä, jotta kaikkien työpanos saataisiin käyttöön.

Palkkauksen tueksi suositellaan lisätoimia verotuksen ja työvoimatukien avulla. Asiatuntijatyöryhmä pitää mahdollisena työllisyysasteen kohoamista tämän vuosikymmenen lopulla yli 70 prosenttiin. Työttömyys voisi laskea alle viiden prosentin. Työllisyysasteen kohoaminen 75 prosenttiin jo vuonna 2010 edellyttäisi tutkimuksen mukaan 280 000 työllisen lisäystä, eikä sen toteutumista pidetä todennäköisenä näköpiirissä olevan talouskasvun perusteella. Suurten ikäluokkien jäätyä eläkkeelle jopa 75 prosentin työllisyysaste on tutkimuksen mukaan kuitenkin realistinen tavoite.

Työllisyysasteen nopeaa saavuttamista edistäisi osa-aikatyöpaikkojen lisääntyminen tai muut työaikajärjestelyt. Osa-aikatyöpaikkojen kasvu edistäisi mm. ikääntyvien työssä pysymistä ja helpottaisi nuorten työn ja perhe-elämän yhteensovittamista.

2000-luvun alun kansainvälisellä taloustaantumalla ei ole työryhmän arvion mukaan ole vaikutuksia pitemmän ajan talouskasvuun. Laskusuhdanteen jälkeen kasvun odotetaan nopeutuvan ja tasaantuvan sitten lähemmäksi pitemmän ajan keskiarvoa. Kuluvan vuosikymmenen keskikasvuksi Suomessa arvioidaan 2,5 prosenttia. 2010-luvulla kasvu hidastuu kahteen prosenttiin ja jää seuraavalla vuosikymmenellä hiukan sen alle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.