Mainos

Tutkimus: Suomessa edullisia asuntoja

Tuore tutkimus romuttaa käsityksen, jonka mukaan asuntojen suhteelliset hinnat olisivat Suomessa muuta Eurooppaa korkeampia. Kansainvälisen kiinteistövälittäjän vertailussa Suomi sijoittuu EU:n edullisimpien maiden joukkoon, kun tarkastellaan keskimääräisiä neliöhintoja ja muita asunnon hankintaan liittyviä kustannuksia.

Asuntonäyttelyissä on viime vuosina riittänyt kävijöitä, kuten muuallakin EU:n alueella. Korkotason mataluus on vauhdittanut asuntokauppaa koko EU:ssa. Suomessa asuntolaina irtoaa tällä hetkellä vielä muutakin Eurooppaa halvemmalla. Asuntolainan keskimääräisessä korossa on eroa puolisen prosenttiyksikköä.

Suomen asuntokannasta 5 prosenttia vaihtoi omistajaa viime vuonna. Myytti omistusasuntojen suuresta suhteellisesta osuudesta ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Omassa asunnossa asuu 60 prosenttia suomalaisista, mikä on alle EU:n keskiarvon.

Myös silloin, kun verrataan asuntojen keskimääräisiä hintoja, Suomi sijoittuu halvimpaan joukkoon. Vaikka asuntojen keskikoko kasvaa, asunnot Suomessa ovat muuta Eurooppaa pienempiä, mikä osittain selittää alhaista keskihintaa.

- Jos katsotaan asumisen ostamiseen liittyvää kustannusta niin se ei ole kallis verrattuna moneen muuhun maassa. Täällä ei asunnon hinta ole korkea verrattuna muihin maihin, varainsiirtovero on alhainen verrattuna moneen muuhun maahan, sanoo Kiinteistövälittäjä ERA:n toimitusjohtaja
Kati Stenius.

Hintojen nousu on ollut seitsemän viime vuoden aikana reippainta Irlannissa, jossa hinnat ovat 2,5-kertaistuneet. Suomessa hinnat ovat nousseet 70 prosenttia. Enemmistö EU-maista kertoo hintojen nousseen viime vuonna tasaista 7-8 prosentin vauhtia. Myös myyntiajat ovat Suomessa Espanjan jälkeen toiseksi lyhimmät. Asuntokaupan kevyt byrokratia ja lainsäädännön yksinkertaisuus helpottavat ja nopeuttavat ostopäätöksen tekemistä.
(MTV3)

(Talousuutiset 10.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.