Mainos

Tutkimus: Suomalaisilla vääriä käsityksiä lääkkeistä

Tuoreen selvityksen mukaan kansalaisten tietämys itsehoitolääkkeiden käytöstä on yllättävän heikkoa , jopa huolestuttavaa.

Suomalaisten tiedot itsehoitolääkkeiden turvallisesta käytöstä ovat tutkimuksen mukaan riittämättömät. Etenkin tietämys närästys- ja nikotiinikorvauslääkkeiden käytöstä on heikkoa.

Taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa vääriä käsityksiä tuli ilmi kaikissa kysytyissä itsehoitolääkeryhmissä.

Suomen Farmasialiiton puheenjohtaja Inka Puumalainen pitää huolestuttavana mm. sitä, että lähes puolet suomalaisista antaisi alle 13-vuotiaalle lapselle aspiriinia flunssakipuun ja kuumeeseen. Lapsiperheistäkin joka kolmas hoitaisi lapsen oireita aspiriinilla. Nykytiedon mukaan aspiriinia ei suositella lasten ensisijaiseksi kuumelääkkeeksi.

Myös närästyslääkkeiden ja nikotiinikorvauslääkkeiden käytössä oli suurta tietämättömyyttä. Noin 40 prosenttia valitsee närästykseen lähes lumelääkkeen luokkaa olevan valmisteen, mutta hoitosuosituksen mukaisen valmisteen osaisi omatoimisesti valita vain 7 prosenttia suomalaisista. Nikotiinikorvaushoitoa osaisi oikein käyttää vain reilu puolet kuluttajista. Tupakoivistakin vastaajista 35 prosenttia olisi aloittanut hoidon suositusten vastaisesti miedoilla valmisteilla, mikä johtaa usein hoidon epäonnistumiseen.

Parhaiten suomalaiset olivat selvillä kipulääkkeiden päällekkäiskäytön vaaroista. Tutkimuksen mukaan 82 prosenttia suomalaisista tiesi, ettei kivunlievitys tehostu käyttämällä kahta erimerkkistä kipulääkettä samanaikaisesti.

Farmasialiiton puheenjohtajan Inka Puumalaisen mukaan lääkkeet valitaan usein perimätiedon ja vanhojen tottumusten mukaan, jos muuta opastusta ei ole tarjolla.

Tutkimukseen osallistui yli 2000 kuluttajaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.