Tutkimus: Suomalaiset tarkkoja limsaostoksilla – tämä on tärkein valintakriteeri

Suomalaiset valitsevat virvoitusjuomansa pääasiassa maun ja vähäkalorisuuden perusteella.

YouGov Finlandin tekemässä virvoitusjuomatutkimuksessa selvitettiin, millä perusteella ja millaisissa tilanteissa suomalaiset nauttivat virvoitusjuomia. Virvoitusjuomatutkimuksen mukaan suomalaiset valitsevat virvoitusjuomansa kolmen syyn perusteella. Puolet suomalaisista valitsee juoman maun perusteella, sen sijaan lähes viidesosa haluaa ostaa vähäkalorisen juoman. Vastaajista 14 prosentille puolestaan hinta on tärkein valintakriteeri.

– Yleensä ruuan ja juoman valinnassa ykköskriteeri on juuri se, että se maistuu hyvälle. Yleensä vasta sen jälkeen tulevat muut tekijät, kuten terveellisyys. Toisaalta suomalaiset ovat tietoisia painonhallinnasta, joten siksi vähäkalorisuuden perusteella juoman valitseminen ei yllätä, toteaa Terveystalon ravitsemusterapeutti Anette Palssa tutkimustuloksista.

Osana terveellistä ruokavaliota?

Tutkimuksesta selviää, että virvoitusjuomia kulutetaan pääasiassa nautinnon ja janon vuoksi. Vastaajista noin kolmasosa kertoo juovansa limpparin nauttiakseen ja yhtä moni kertoo sammuttavansa janon virvoitusjuomalla. Vajaa viidesosa juo virvoitusjuoman siksi, että se maistuu hyvälle.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssanmukaan virvoitusjuomat voivat kuulua myös osaksi terveellistä ruokavaliota.

– Terveydellisesti ajateltuna virvoitusjuomien nauttiminen pitäisi sisällyttää ruokailun yhteyteen. Silloin hampaatkin säästyvät, Palssa sanoo.

Palssa muistuttaa siitä, että ylipäätään monissa juomissa on usein kaloreita, jotka kerryttävät päivittäistä kokonaisenergiamäärää ruuan lisäksi. Juomat eivät tuo kylläisyyden tunnetta kuten syöty ruoka.

– Tarkasti painoaan seuraavan kannattaa huomioida, millaisia juomia juo erityisesti silloin, jos virvoitusjuomien käyttö on viikoittaista tai jopa päivittäistä. Päivittäisessä käytössä virvoitusjuomista tuleva energiamäärä voi olla huomattava. Toisaalta, jos virvoitusjuomia juo harvoin, on yhdentekevää, miten paljon ne sisältävät esimerkiksi sokeria.

Palssa toteaa, että virvoitusjuomista voi nauttia hyvällä omallatunnolla, ja ne voivat kuulua terveelliseen ruokavalioon.

– Totta kai virvoitusjuomia voi nauttia ilman huonoa omaatuntoa erikoistilanteissa, kuten vaikka juhlissa. Itse juon ehdottomasti limpparia, silloin kun menen hampurilaiselle, Palssa kertoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja