Mainos

Tutkimus: Suomalaiset aliarvioivat ylipainonsa

Suomalaisilla on vaikeuksia hahmottaa omaa ylipainoaan, selviää tuoreesta Euroopan laajuisesta kyselytutkimuksesta.

Hieman yli puolet suomalaisvastaajista piti itseään normaalipainoisena. Kuitenkin heistä neljäsosa oli tosiasiassa ylipainoinen. Ylipainoiseksi itsensä mieltäneistä suomalaisista lähes puolet oli todellisuudessa liikalihavia eli heidän painoindeksinsä oli yli 30.

Tutkimus osoitti, että monet eurooppalaiset aliarvioivat oman painonsa suhteessa todelliseen painoonsa. Kolmasosa kaikista ylipainoisina itseään pitävistä oli todellisuudessa liikalihavia.

Suomalaiset pitävät ylipainoa itseaiheutettuna, elämäntapoihin liittyvänä vaivana muita Euroopan maita enemmän. Suurin osa suomalaisista pitää huonoa ruokavaliota suurimpana syynä ylipainoon.

Puolet suomalaisista arvioi, että painonpudotus on paras lääke ongelmaan. Näin siitäkin huolimatta, että suomalaiset kontrolloivat vähiten painoaan ruokavalion avulla muihin eurooppalaisiin verrattuna.

Liki puolet suomalaisvastaajista oli sitä mieltä, että liikalihavuuden hoito kuuluu yleislääkärille. Suurin osa eurooppalaisista oli sitä mieltä, että se kuuluu erikoislääkärille.

Kolme neljästä suomalaisesta arvioi lihavuusleikkauksen olevan joskus paras ratkaisu liikalihavuuteen. Vastaajista liki 60 prosenttia haluaa leikattavien maksavan itse leikkauskustannukset.

Lähes neljännes kaikista eurooppalaisista tutkimukseen vastanneista ei tiennyt, että liikalihavuus voi aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta sekä korkeaa verenpainetta.

Eurooppalaisten lihavuuskäsityksiä selvitettiin seitsemässä maassa. Kyselyyn vastasi yhteensä 14 000 henkeä. Suomesta vastanneita oli noin 2 000.

Tutkimuksen teetti Lihavuustutkijat ry ja sen eurooppalainen kattojärjestö European Assosiation for the Study of Obesity.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.