Mainos

Tutkimus: Sakotusjärjestelmä epäreilu

Suomen sakotusjärjestelmä kohtelee epätasa-arvoisesti eri tuloluokkiin kuuluvia kuljettajia, kritisoi ylinopeusrikkomusten seuraamuksia selvittänyt tuore tutkimus.

-

Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa tarkastettavan lisensiaattityön mukaan noin 500 euron kuukausituloilla sakon määrä pysyy samana olipa ylinopeutta sitten 5 tai 35 kilometriä tunnissa. Hyvätuloisella sakon määrä kasvaa samalla ylinopeudella jopa kymmenkertaiseksi.
Tutkimus tarkastelee ylinopeusrikkomusten seuraamuksia viiden vuoden ajanjaksolla. Sen mukaan Suomen sakotusjärjestelmä on epätasa-arvoinen ja osin tehoton. Sakotusjärjestelmä muuttuu epätasa-arvoiseksi kun ylinopeutta on enemmän kuin 20 km/tunnissa. Sitä törkeämmissä ylinopeuksissa seuraamus määritellään rikesakon sijaan tulosidonnaisina päiväsakkoina.

- Hyvätuloisella sakko nousee kenties moninkertaiseksi, jopa kymmenkertaiseksi. Vähätuloisella noin 500 euroa kuussa ansaitsevalla sakon määrä pysyy samana eli sama 115 euroa.Tämä muuttumattoman sakon alue ylettyy jopa sinne 35 km/tunnissa ylinopeuksiin.Tämä ei tietenkään pidä sisällään sellaista yleisestävää vaikutusta kuin hyvätuloisilla, sanoo varatuomari Risto Tuori Turun yliopistosta.

Tutkimuksen mukaan ylinopeussakoista noin 40 prosenttia ohjautuu kuljettajille, joiden tulot ovat niin vähäiset, ettei teon törkeydellä ole vaikutusta sakon suuruuteen. Näihin kuljettajiin lukeutuvat useimmat nuoret riskikuljettajat. Tutkijan mukaan sakon pitäisi olla heidän kohdallaan ankarampi, jos ajotottumuksiin halutaan kohennusta.
- Nuorten ja varsinkin vähätuloisten osalta sakotusjärjestelmä ei toimi samalla tavalla ennalta estävästi kuin muiden osalta, Tuori toteaa.

Suomen sakotuskäytäntö kohtelee hyvätuloisia muita EU-maita ankarammin.

Varatuomari Risto Tuori sanoo, että useimmissa muissa Euroopan maissa on käytössä kiinteä rahasakkojärjestelmä, mutta Suomessa käytetään päiväsakkojärjestelmää, johon mennään silloin kun ylinopeutta on yli 20 kilometriä tunnissa. Se merkitsee, että hyvätuloiset maksavat Suomessa huomattavasti suurempia sakkoja kuin kiinteän sakkojärjestelmän maissa.

Risto Tuorilla on selkeä näkemys siitä, kuinka sakotuskäytännöstä saataisiin oiekudenmukaisempi.
- Minun mielestäni tämän rikesakkoalueen laajentaminen käsittämään suurempia ylinopeuksia niin se poistaisi monta epäkohtaa, joita tässä tutkimuksessakin on todettu.
(MTV3)
Katso myös Tuula Malinin juttu

(Kymmenen uutiset 14.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.