Mainos

Tutkimus: Rahapelaamisella selvä yhteys alkoholin käyttöön

Rahapelien runsaalla pelaamisella näyttää olevan yhteys useisiin terveysuhkiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa usein rahapelejä pelaavat polttivat enemmän tupakkaa ja joivat enemmän alkoholia kuin väestö keskimäärin.

Rahapeleiksi luetaan muun muassa Lotto tai Keno, rahapeliautomaatit, arvat, urheiluvedonlyönti sekä kasinopelit. Monia peleistä voi pelata myös netissä.

Vähäisintä päivittäinen tupakointi oli henkilöillä, jotka eivät olleet pelanneet lainkaan rahapelejä. Päivittäinen tupakointi yleistyi rahapelaamisen tiheyden kasvaessa. Myös humalajuominen oli usein rahapelejä pelaavilla muuta väestöä yleisempää.

- Monessa kansainvälisessä tutkimuksessa on havaittu, että ongelmapelaaminen on yhteydessä terveysriskien ottamiseen, sanoo tutkija Jukka Halme.

- Tällöin ongelmapelaaminen tarkoittaa sitä, että henkilöllä on rahapelaamisesta aiheutuneita kielteisiä seurauksia ja hänellä on mahdollisesti pakonomainen tarve jatkaa pelaamista, vaikka se selvästi haittaa hänen elämäänsä.

Tutkimus vahvisti tietoa THL:n mukaan tietoa siitä, että runsas rahapelien kulutus ja ongelmapelaaminen ovat kansanterveydellisiä huolenaiheita, joihin on syytä puuttua.

- Haitalliset kulutustottumukset voivat kasautuessaan aiheuttaa moninkertaisia riskejä ja yksilötasolla ne voivat olla toinen toistaan vahvistavia käyttäytymisiä, osana epäterveellistä elämäntyyliä, sanoo Halme.

Tutkimuksessa selvitettiin noin 3 000:n suomalaisen terveyskäyttäytymistä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.