Mainos

Tutkimus: Pitkäänkin tupakoinut hyötyy lopettamisesta

Keuhkosyöpään sairastumisen riski vähenee tupakoinnin lopettamisen myötä erittäin jyrkästi, vaikka sauhuttelun lopettaisi vasta 50-60-vuotiaana. Tulos selviää laajasta Britanniassa tehdystä tutkimuksesta, jossa on seurattu tupakoitsijoita ja tupakoinnin lopettaneita 40 vuoden aikavälillä.

Tupakkaa huulessa

Professori Richard Peton johtama tutkimusryhmä pystyi osoittamaan ensimmäistä kertaa, miten tehokas keino sauhuttelun lopettaminen on keuhkosyöpävaaran alentamiseksi. Suomen Syöpäyhdistys arvioikin, että tupakoinnin lopettaminen on luultua tehokkaampi keino välttää tappava sairaus. Jo ennestään on tiedetty, että tupakoimattomien vaara sairastua keuhkosyöpään on pieni.

Nyt julkaistu tutkimus vahvistaa, että keuhkosyövän kasautuva riski tupakoimattomalla on alle puolen prosentin luokkaa. Entisen miestupakoitsijan syöpäriski on 5,5 prosenttia, piipun tai sikarin polttajilla 8 prosenttia ja tupakoitsijalla 16 prosenttia. Naisten tilastot ovat samansuuntaisia.

Savuttelua koko aikuisiän

Valtaosa keuhkosyövän saaneista on jatkanut tupakointia koko aikuisikänsä. Tilastoista näkyy selkeästi, että lopettaminen kannattaa: jos lopettaa tupakoinnin alle 30-vuotiaana, keuhkosyöpävaara tupakoinnin seurauksena alenee 90 prosentilla. Vielä 50-60-vuotiaanakin lopettavat pystyvät alentamaan oleellisesti keuhkosyövän riskiään.

Toisaalta tutkimus vahvistaa sen, että mikäli jatkaa tupakointia, riski saada keuhkosyöpä kohoaa nopeasti ikääntymisen myötä. Nykyisin polttavat ovat yleisesti tupakoineet koko aikuisikänsä, joten heidän keuhkosyöpävaaransa on suurempi kuin aiemmissa tutkimuksissa on havaittu.
-Suomalaistilastot vahvistavat brittitutkimuksen tuloksia, sanoo lääkintäneuvos Liisa Elovainio Suomen Syöpäyhdistyksestä. Hän muistuttaa, että Suomessa miesten sairastuvuus ja kuolleisuus keuhkosyöpään on alentunut valtavasti tupakoinnin lopettamisen myötä.

Suomessa kuolee nykyisin keuhkosyöpään noin 1800 ihmistä vuodessa. Menehtyneistä noin 1500 on miehiä ja 300 naisia. Syöpäyhdistyksen mukaan suomalaisista tupakoitsijoista kaksi kolmasosaa haluaisi lopettaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.