Mainos

Tutkimus: Pitkään kestävä imetys lisää lapsen älykkyyttä

Pitkään ja pelkästään äidinmaidolla ruokitut lapset ovat saaneet hyviä tuloksia älykkyyttä mittaavissa kokeissa, kertoo uusi kansainvälinen tutkimus.

Kanadalaiset ja valkovenäläiset tutkijat jakoivat noin 14 000 vauvaa sattumanvaraisesti kahteen ryhmään, joista toisen äitejä rohkaistiin imettämään pitkään valkovenäläisissä synnytyslaitoksissa. Toisen ryhmän äitejä ei innostettu imettämään erityistoimin. Lapsia seurattiin kuuden ja puolen vuoden ikään saakka.

Tutkijat havaitsivat, että kolmen kuukauden kuluttua rohkaisua saaneiden äitien lapsista noin kahta kolmasosaa imetettiin ja puolen vuoden iässä noin puolet lapsista eli yhä rintaruokinnalla. Toisen ryhmän vastaavat luvut olivat 60 prosenttia ja 36 prosenttia.

Älykkyystesteissä pitkään imetetyt lapset saivat viitisen prosenttia korkeampia tuloksia kuin toisen ryhmän lapset.

Aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että aivot ja älykkyyden kehittyminen ovat hyötyneet imetyksestä. Tutkijat ovat yrittäneet päätellä, johtuuko tulos rintaruokinnasta vai rintaruokintaa suosivien äitien ja muiden äitien eroavuuksista. Tässä tutkimuksessa satunnaisella jakamisella pyrittiin poistamaan tuo seikka.

- Pitkään imettävät äidit ovat erilaisia, sanoo tohtori Michael Kramer McGillin yliopistosta Montrealista. Hän sanoo näiden äitien muun muassa viettävän enemmän aikaa lastensa kanssa.

Tapa, jolla rintaruokinta tekee lapsista älykkäämpiä, on Kramerin mukaan edelleen epäselvä. - Se voi johtua siitä, että kun imetys kestää, äiti on enemmän vauvansa kanssa, juttelee ja hellittelee vauvaansa enemmän, hän arvelee. - Se voi myös liittyä hormoneihin tai johonkin muuhun, jota on äidinmaidossa, hän jatkaa.

Aiempien tutkimusten mukaan imetetyillä lapsilla on muita vähemmän tartuntatauteja, ruoansulatusvaivoja, ihosairauksia, diabetesta ja lihavuutta.

Tutkimus tehtiin Valko-Venäjällä, koska Yhdysvalloissa ja Kanadassa oli juuri ryhdytty rohkaisemaan äitejä imetykseen.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.