Mainos

Tutkimus: Pienituloisen perheen lapsesta harvoin suurituloinen

Tulotaso siirtyy Suomessa sukupolvien välillä. Voimakkaimmin ilmiö näkyy pieni- ja suurituloisten ryhmässä, osoittaa suomalaistutkijoiden tuore artikkeli.

Yli kolmannes suurituloisten lapsista päätyy itse kolmikymppisenä suurituloiseksi, kun vain runsaasta kymmenesosasta pienituloisten lapsista tulee suurituloisia, kertoo Helsingin yliopiston tutkimus.

Jos nuori on kotoisin pienituloisesta perheestä, hänellä on nelinkertainen riski päätyä pienituloiseksi verrattuna suurituloisesta perheestä tulevaan. Vastaavasti hänellä on vain 16 prosentin mahdollisuus päätyä suurituloiseksi verrattuna suurituloisten jälkeläisiin.

Samalla työttömyyskokemusten, yksin asumisen ja yksinhuoltajuuden vaikutus tulotasoon on pienituloisten jälkeläisillä voimakkaampi kuin suurituloisten jälkeläisillä. 

Perhetausta vaikuttaa enemmän miesten tuloihin

Lapsuudenperheen ominaisuudet selittävät miesten tuloja voimakkaammin kuin naisten.

Tutkija Outi Sirniö arvioi, että ilmiö saattaa johtua sukupuolittuneista työmarkkinoista. Naisvaltaisilla aloilla tulot ovat matalammat ja kapeammin jakautuneet kuin miesten tyypillisillä aloilla, eli väestötasolla naisten työmarkkinat eivät siis tarjoa yhtä laajoja mahdollisuuksia kuin miesten.

Sen takia esimerkiksi pienituloisen perheen tytär kohtaa erilaiset työmarkkinat kuin poika, jolloin väylät tulla suurituloiseksi eroavat toisistaan.

Tilastot sen sijaan osoittavat, että oma koulutus selittää naisten tulotasoa voimakkaammin kuin miesten. Kouluttautumalla perhetaustan vaikutus naisen tuloihin heikkenee, muttei katoa kokonaan.

Tutkimuksessa pienituloisiksi laskettiin työikäisen väestön pienituloisin viidennes ja suurituloisiksi vastaavasti suurituloisin viidennes. Lapsuudenperheiden tuloja tarkasteltiin, kun tutkittavat olivat 14–17-vuotiaita.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vuosina 1973–1976 syntyneitä suomalaisia naisia ja miehiä noin 30 vuoden iässä. Aiemmat ruotsalaistutkimukset ovat osoittaneet, että 30-vuotiaana saavutettu sosioekonominen asema on vakaa mittari loppuelämän asemalle.

Perhetaustan vaikutus tulotasoon on Suomessa keskimäärin samalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa ja vähäisempää kuin esimerkiksi Isossa-Britanniassa tai Yhdysvalloissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.