Mainos

Tutkimus: Pidempikin matka palveluihin käy suomalaiselle

Suomalaiset hyväksyvät, että palvelut sijaitsisivat hieman nykyistä kauempana kotoa. Asia selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä tutkimuksesta.

Kyselyssä kysyttiin, mikä on etäisyys kotoa lähimmälle palvelupisteelle tai -paikalle. Sen jälkeen kysyttiin, mikä olisi kohtuullinen etäisyys.

Viidessä palvelussa yhdeksästä enemmistö suomalaisista pitää kolmea kilometriä tai jopa pidempää matkaa kohtuullisena etäisyytenä.

Urheilu- ja uimahalliin sopivimpana matkana pidetään 3–5 kilometriä. Samaa etäisyyttä pidetään sopivana myös lukioon tai ammattikouluun, sosiaaliasemalle ja terveyskeskukseen, vaikka tällä hetkellä useilla matkat ovat lyhyempiä.

Peruskouluun sopivimpana matkana pidetään 1–2 kilometriä, vaikka tällä hetkellä yli puolella matka on alle kilometrin. Lasten päiväkotiin matka on lähes puolella nyt alle kilometri. Kyselyn mukaan kaupungeissa ja taajamissa olisi valmiutta hieman pidempiinkin matkoihin.

Maaseudulla, jossa etäisyydet palveluihin ovat usein yli 10 kilometriä, pidetään 11–20 kilometrin matkaa vielä siedettävänä. Yli 20 kilometrin matkoja pidetään kuitenkin yleisesti liian pitkinä.

Taloustutkimus haastatteli asiassa joulukuussa yli 1 000 18–75-vuotiasta mannersuomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on enimmillään vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.