Mainos

Tutkimus: Peruna- ja viljatuotteiden paisto lisää syöpäriskiä

Ruotsin elintarvikevirasto ei muuta ravintosuosituksiaan, vaikka monissa peruselintarvikkeissa saattaa olla syöpää aiheuttavaa ainetta. Myöskään Suomessa ei toistaiseksi harkita suositusten muuttamista.

Tukholman yliopiston tutkimuksessa selvisi, että monissa peruselintarvikkeissa, kuten näkkileivässä, ranskanperunoissa ja perunalastuissa saattaa olla runsaasti akryyliamidia, joka taas saattaa aiheuttaa syöpää. Ainetta syntyy lähinnä tärkkelyksen muuttuessa kuumennettaessa.

Tutkimuksessa selvitettiin keittämisen ja paistamisen vaikutusta peruselintarvikkeisiin. Aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että akryyliamidi aiheuttaa mutaatioita geeneissä. Eläinkokeissa sen on todettu aiheuttavan vatsakasvaimia, mutta vaikutusta ihmisiin ei ole tutkittu.

Elintarvikevirasto on jo aiemmin kehottanut välttämään paistetun ja friteeratun ruoan syömistä - ainakin suurissa määrin - sen rasvaisuuden vuoksi.

Suuria eroja elintarvikkeiden välillä


Tutkimuksessa selvisi, että eri ruokien välillä on suuria eroja akryyliamidin määrässä. Raaoissa ja keitetyissä ruoissa ainetta ei ole käytännössä lainkaan. Runsaasti proteiinia sisältävissä paistetuissa ruoissa sitä on minimaalisen vähän. Näkkileivässä ja ranskanperunoissa ainetta on, ja perunalastuissa vielä enemmän. Samaa ainetta on myös muun muassa tupakansavussa.

Tupakoitsijan veressä onkin keskimäärin enemmän akryyliamidia kuin tupakoimattoman.

-Se löytö, että akryyliamidia syntyy ruoanvalmistuksessa, ja suurissa määrin, on uutta tietoa. Nyt saattaa olla mahdollista selittää joitakin ruoasta johtuvia syöpätapauksia, elintarvikeviraston tutkimusosaston johtaja Leif Busk sanoi.

Perunalastuissa paljon akryyliamidia

Tukholman yliopiston tutkija Margareta Törnqvist, joka akryyliamidi-tutkimusryhmän johtaja, kertoo, että jo 0,5 grammassa perunalastuja on 1 mikrogramma akryyliamidia.

Ruotsalainen tutkijaryhmä arvioi, että ihmiset saavat ruuan mukana Ruotsissa päivittäin kymmeniä mikrogrammoja akryyliamidia elimistöönsä. Tämä on moninkertaisesti enemmän kuin Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa. Ruotsalaiset tutkijat eivät pidä mahdottomana myöskään sitä, että akryyliamidia muodostuu luonnollisesti ihmisruumiissa.

Eläinkokeissa akryyliamidin on todettu aiheuttavan syöpää. Toistaiseksi ei ole tutkimuksia, jotka osoittaisivat akryyliamidin aiheuttavan syöpää myös ihmisille.

Suomen elintarvikevirasto ei muuta ravintosuosituksia

Elintarvikevirasto ei pidä tarpeellisena muuttaa suomalaisia ravintosuosituksia, vaikka paistetut ja friteeratut peruna- ja viljatuotteet saattavatkin sisältää korkeita akryyliamidipitoisuuksia.

Edelleen on tärkeä suosia viljavalmisteita, juureksia, vihanneksia ja hedelmiä sekä välttää rasvaisia ja tärkkelystä sisältäviä tuotteita, kuten ranskanperunoita ja perunalastuja. Myös ruuan käristämistä kovalla lämmöllä on syytä välttää.

Ruotsalaistutkimuksen havainnot ovat Elintarvikeviraston mukaan uusia ja avaavat kokonaan uuden tutkimusalueen. Ruotsin elintarvikeviraston tutkimus- ja kehitysosaston johtajan Leif Buskin mukaan osa ruuasta johtuvista syöpätapauksista voitaneen selittää akryyliamidipitoisuuksilla.

Teollisuudelle pähkinä purtavaksi

-Elintarviketeollisuuden asia on nyt miettiä, miten ne hoitavat myrkyt ravinnosta pois, sanoo erikoistutkija Anja Hallikainen Elintarvikevirastosta. Hän uskoo sen onnistuvan yhteistyössä teollisuuden ja kaupan kanssa.

Hallikaisen mukaan uusi tieto oli yllätys vähän kaikille. Hän pitää todella merkittävänä asiana, jos elintarvikkeissa syntyy itsestään akryyliamideja. -Mitään uusia suosituksia ei nyt kuitenkaan tarvita. Asia vain hoidetaan pois päiväjärjestyksestä. Katsotaan tilanne yhdessä elintarviketeollisuuden kanssa ja mukaan tulevat varmaan EU-kuviotkin, arvelee Hallikainen.

Hän uskoo, että nykypäivän teknologialla pystytään tuottamaan elintarvikkeita niin, ettei niissä synny akryyliamideja.

Tutkimus tarpeen myös Suomessa


Erimerkkisissä ranskanperunoissa ja perunalastuissa oli suuriakin eroja akryyliamidipitoisuuksissa, mutta vielä ei tiedetä mistä erot johtuvat. Nyt tutkitut näytemäärät eivät kuitenkaan riitä johtopäätöksiin, joten uusia tutkimuksia tarvitaan, sanoo Hallikainen.

Hallikaisen mielestä tarkempien mittausmenetelmien saaminen Suomeenkin olisi hyvä asia. Hän katsoo kuitenkin, että teollisuuden omavalvonta on avainasemassa. - Tuotteet on pakko tutkituttaa joko Suomessa tai Ruotsissa, sanoo Hallikainen.

(Seitsemän uutiset 24.04.2002)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja