Tutkimus: Perheväkivalta todennäköisesti lisääntyy sunnuntain EM-finaalin viimeisen vihellyksen jälkeen – mutta miksi?

Lukuisat tutkimukset todistavat, että urheilun katsomisen jälkeen perheväkivalta lisääntyy. Syynä eivät kuitenkaan ehkä ole urheilun aiheuttamat tunteet, The Economist uutisoi.

Sunnuntaina pelattavan jalkapallon EM-kisojen Englanti–Italia-loppuottelun jälkimainingeissa perheväkivalta todennäköisesti lisääntyy huomattavasti, juhli Euroopan mestaruutta sitten kumpi joukkue tahansa.

Päätelmää tukee moni tutkimus, kuten vuonna 2014 Lancasterin yliopistossa tehty selvitys. Siinä tarkasteltiin Luoteis-Englannissa poliisille ilmoitettuja perheväkivaltatapauksia kolmien jalkapallon MM-kisojen aikana.

Jos Englanti voitti tai pelasi tasan, niin perheväkivaltailmoitukset lisääntyivät 26 prosenttia. Englannin tappio lisäsi väkivaltaa entisestään, peräti 38 prosenttia. The Economist kuitenkin huomauttaa, että toiset tutkimukset toteavat väkivallan lisääntyvän eniten, jos Englanti voittaa.

Lopputuloksen suhteen eri tutkimukset ovat kuitenkin yhtä mieltä: Jalkapallopelien jälkeen väkivalta lisääntyy. Sama ilmiö on havaittu myös muiden urheilutapahtumien yhteydessä, eikä kyse ole suinkaan vain englantilaisesta ilmiöstä. Huomionarvoista on, että vain miesten tekemä väkivalta lisääntyy pelien myötä.

Baarit täyttyvät ja viina virtaa

Väkivallan lisäksi myös urheilubaarien kävijämäärät, tiettyjen musiikkikappaleiden soittaminen ja alkoholin kulutus lisääntyvät merkittävästi.

Tuorein jalkapallopelien ja perheväkivallan yhteyttä tarkasteleva tutkimus julkaistiin viikko sitten. Siinä käytiin läpi 523 546 perheväkivaltaan liittyvää tapausta, jotka oli ilmoitettu Manchesterin alueen poliisille vuosien 2012 ja 2019 välillä.

Samaisena ajankohtana paikalliset futisjoukkueet Manchester United ja Manchester City pelasivat 780 ottelua.

Tulokset ovat kiinnostavia. Lopputulos ei näyttänyt erityisesti vaikuttavan perheväkivallan määrään, sillä se lisääntyi suurin piirtein saman verran yllätystappion ja odotetun voiton jälkeen. Väkivalta myös lisääntyi suurin piirtein yhtä paljon esimerkiksi loppuottelun ja rutiininomaisen runkosarjapelin loppuvihellyksen jälkeen. Väkivalta ei kuitenkaan lisääntynyt heti pelien päättymisen jälkeen.

Jalkapallon sijaan kyse on tutkijoiden mukaan urheilutapahtumien yhteydessä herkästi lisääntyvästä alkoholin kulutuksesta. Jos katsoja ei juo, niin perheväkivallan riski ei kasva, tutkimuksessa väitetään.

Tutkimuksen mukaan pelien aikana perheväkivaltailmoitukset jopa vähentyvät, oletettavasti koska ihmiset keskittyvät kenttätapahtumiin. Kun ottelu päättyy, väkivalta alkaa lisääntyä. Pahimmillaan se on noin 10–12 tunnin kuluttua pelin päättymisen jälkeen.

Perhesurmat tulevat usein naapureille yllätyksenä - asiantuntija kertoo, miten väkivallan voi huomata 8:41
Perhesurmat tulevat usein naapureille yllätyksenä - asiantuntija kertoo, miten perheväkivallan voi huomata ja miten siihen voi puuttua.

Lue myös:

    Uusimmat