Tutkimus paljastaa: Nuoret naiset soittelevat miehille, keski-iässä puoliso unohtuu

Laaja kännykkätutkimus on paljastanut merkittäviä eroja naisten ja miesten ihmissuhteissa. Etenkin naisten yhteydenpito muuttuu iän mukana: nelikymppiseksi asti puhelut ja tekstiviestit sinkoilevat omalle puolisolle, sen jälkeen kohde vaihtuu.

Aalto-yliopiston tutkijoiden johtamassa tutkimuksessa selvitettiin ihmisten tärkeimpiä ihmissuhteita analysoimalla valtava määrä puheluita ja tekstiviestejä.

Yli kolmen miljoonan ihmisen soittamaa liki kahta miljardia puhelua ja puolta miljoonaa lähetettyä tekstiviestiä analysoimalla ryhmä erotti jokaiselta käyttäjältä ”parhaan ystävän” eli ihmisen, johon kukin käyttäjä piti eniten yhteyttä.

Tulosten perusteella naiset pitävät 20-vuotiaasta noin 45-vuotiaaksi tiiveintä yhteyttä miehiin. Naiset siis keskittyvät lisääntymisiässä kumppanin etsintään. Saman ikäisillä miehillä yhtä selkeää taipumusta ei havaittu: lähimmät ystävät ovat tasaisesti sekä miehiä että naisia.

Naiset myös valikoivat ”parhaaksi ystäväkseen” vastakkaisen sukupuolen huomattavasti miehiä aikaisemmin, jo noin 18-vuotiaana.

Mies unohtuu keski-iässä

Noin viisikymppiseksi asti sekä naisten että miesten paras ystävä on vastakkaista sukupuolta eli mitä luultavimmin oma puoliso. Keski-iässä nainen näyttää unohtavan miehet. Huomio yhteydenpidossa kiinnittyy miehiä selvemmin jälkipolveen kuin puolisoon.

Naisten ”paras ystävä” vaihtuu viisikymppisenä merkittävän usein nuoremmaksi naiseksi, todennäköisesti omaksi tyttäreksi. Kakkossijalla on puoliso ja kolmantena yhteydenpidossa oma poika.

Keski-ikäisten miesten läheisimmissä ystävissä ei taas sukupuolivinoumaa ole, vaan miehet ovat puolisonsa jälkeen tasapuolisesti yhteydessä sekä tyttäriinsä että poikiinsa. Yli 60-vuotiaina naiset ovat todennäköisemmin lähimmässä yhteydessä tyttäriinsä kuin puolisoonsa tai poikiinsa.

Lisääntyminen määrittää yhteydenpitoa

Vaikuttaakin siltä, että kun lisääntymiskumppani on löytynyt, naisten yhteydenpito siirtyy etenkin 40 ikävuoden jälkeen lapsiin ja lapsenlapsiin. Miehillä ihmissuhteet pysyvät muuttumattomampina.

Huomattavien erojen pohjalta tutkijat uskovat saaneensa ensimmäistä kertaa kertaa kiinni lisääntymisen aiheuttamien käyttäytymismallien eroista naisten ja miesten välillä. Tulokset osoittavat tutkijoiden mukaan, että sosiaalisten verkostojen kahdenkeskisten suhteiden rakenne ja muutokset ovat selvästi enemmän naisten toiminnan tulosta.

Tulokset on juuri julkaistu Nature Scientific Reports -verkkolehdessä. Tutkimusryhmää vetivät Aalto-yliopiston lääketieteellisen tekniikan ja laskennallisen tieteen laitoksen tutkijat Vasyl Palchykov ja FiDiPro-professori Janos Kertész sekä perustieteiden korkeakoulun dekaani Kimmo Kaski.

Lue myös:

    Uusimmat