Mainos

Tutkimus: Päivittäinen stressi vähentää rintasyöpäriskiä

Tanskalaistutkijoiden mukaan tutkimustuloksen taustalla saattaa olla se, että päivittäinen stressi ehkäisee estrogeenin tuotantoa. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpämuoto länsimaissa.

Korkea päivittäinen stressitaso vähentää naisten riskiä sairastua ensi kerran rintasyöpään, sanoo brittiläinen lääketieteellinen julkaisu British Medical Journal.

Lehden tuoreessa numerossa tanskalaiset tutkijat olivat päätyneet tähän johtopäätökseen puolitoista vuotta jatkuneessa tutkimuksessa, jossa oli mukana lähes 6700 naista.

Tanskalaistutkijat arvelivat, että taustalla saattaa olla se, että päivittäinen stressi ehkäisee estrogeenihormonin tuotantoa. Tutkijat varoittavat kuitenkin, että asiaa ei ole vielä tutkittu tarpeeksi. Lisäksi tutkijat toteavat, että heidän tuloksensa ovat ristiriidassa Suomessa ja Ruotsissa aiemmin tehtyjen tutkimusten kanssa.

Suomalaisessa tutkimuksessa oli päädytty siihen, että masennus, stressi ja elämän vastoinkäymiset eivät lisää rintasyövän varaa. Ruotsalaisessa taas päädyttiin siihen, että stressi lisää naisten riskiä sairastua rintasyöpään.

Ristiriitaisuuksien selityksenä voi tanskalaisten tutkijoiden mukaan olla se, että heidän tutkimuksessaan mukana oli vain ensi kerran rintasyöpään sairastuneita naisia, kun taas suomalaisessa ja ruotsalaisessa tutkimuksessa tarkasteltiin kaikkia rintasyöpätapauksia.

Rintasyöpä on länsimaisten naisten yleisin syöpämuoto.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.