Mainos

Tutkimus: Pääoman vienti syö uskottavuutta

Suomalaisten yritysten liiketoiminnan laajentuminen ulkomaille on vähentänyt niiden investointeja kotimaahan. Tuoreen tutkimuksen mukaan tällainen kehitys voi hankaloittaa työmarkkinaneuvotteluja.

Suomesta on tullut pääomaa vievä maa. Teollisuus on viime kymmenen vuoden aikana käyttänyt yhtä paljon varoja sijoituksiin ulkomailla kuin tuotantokapasiteettia kasvattaviin kiinteisiin investointeihin Suomessa, käy ilmi Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset teollisuusyritykset ohjasivat käytettävissä olevista varoistaan noin 40 prosenttia sijoituksiin ulkomaille vuosina 1995-2003. Tämä on noin 40 miljardia euroa.

Tutkija Pekka Sauramon mukaan kehitys voi hankaloittaa työmarkkinaneuvotteluja. Mahdollisuus pääoman vientiin voi tutkimuksen mukaan hankaloittaa työmarkkinaneuvotteluja. Työmarkkinajärjestöjen välinen epäluottamus saattaa kasvaa, kun palkkaratkaisujen seurauksia on vaikeampi ennakoida ja palkkamaltti ei välttämättä lisää työllisyyttä ay-liikkeen toivomassa mitassa.

(MTV3-STT)

(Kauppalehden talousuutiset 03.01.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.