Mainos

Tutkimus: Oluen veronalennus ei riittävä

Suomalaisten mielestä oluen veroa ei laskettu riittävästi. Kansalaisten mukaan oluen hinnan olisi pitänyt laskea noin 40 prosenttia ulkomaantuonnin hillitsemiseksi.

Maaliskuisen alkoholiveron laskun vaikutus oluen hintaan ei ole suomalaisten mielestä riittävä, käy ilmi Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton teettämästä tutkimuksesta. Oluen hinnan olisi kuluttajien mielestä pitänyt laskea 39-40 prosenttia, jotta olutta ei tuotaisi ulkomailta.

- Tämän suuruiseen hinnanalennukseen olisi tarvittu vähintään 70 prosentin veronalennus toteutuneen 32 prosentin sijasta, kerrotaan liitosta.

Valtaosa eli 64 prosenttia olutta Suomeen tuovista kansalaisista pitää hintojen laskua riittämättömänä ehkäisemään maahantuonnin omalta osaltaan, kun EU:n täydet tuontioikeudet ovat nyt voimassa ja Baltian maat liittyvät Euroopan unioniin toukokuun alussa.

Tutkimus tehtiin tammikuun lopulla ennen veron laskua. TNS Gallup haastatteli puhelimitse tuhatta yli 15-vuotiasta suomalaista.

Aikomukset kasvussa

- Viimeksi kuluneen vuoden aikana suomalaiset ovat tuoneet ulkomailta reilusti 27,1 miljoonaa litraa olutta ja mietoja viinejä 6,6 miljoonaa litraa. Laskennallinen arvio aperitiivien ja väkevien viinien eli niin sanottujen välituotteiden osalta on 2,4 miljoonaa litraa ja väkevien 5,4 miljoonaa litraa, kertoi tutkimusjohtaja Juhani Pehkonen TNS Gallupista.

Tutkimuksessa selvitettiin arvioita siitä, kuinka moni aikoo kuluvan vuoden aikana tuoda eri alkoholijuomia. Nyt 34 prosenttia vastanneista ilmoitti aikovansa tuoda maahan olutta, kun viimeksi kuluneena vuotena näin kertoi 30 prosenttia.

Prosenttiluvun suurentuminen näkyy kaikkien juomien suhteen lukuun ottamatta välituotteita, joissa se pysyi samana. Ennakkoarvion mukaan kuluvana vuonna tuotaisiin olutta maahan 38,2 miljoonaa litraa, kun edellisvuonna määräksi arvioitiin 27,1 miljoonaa litraa.

Kotona tehtyä olutta valmistui viime vuonna miljoona litraa ja kotiviiniä 4,2 miljoonaa litraa. Määrät ovat tasaisesti vähenemään päin, sillä parhaimmillaan vuonna 1998 valmistettiin olutta 7,1 milj. litraa ja kotiviiniä 12,9 milj. litraa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 30.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.