Mainos

Tutkimus: Nuorten hyvinvointi on jakautunut entistä selvemmin

Nuoret voivat nykyään entistä paremmin ja huonommin.

Valtakunnallisen nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö Allianssin kokoaman tilaston perusteella nuorten enemmistön hyvinvointi on lisääntynyt.

Viidesosa nuorista voi kuitenkin aiempaa huonommin, ja heille kasautuu vakavia ongelmia. Esimerkiksi masennuksen takia sairaseläkkeelle jäävien nuorten määrä on kasvussa. Osa nuorista kärsii myös taloudellisen taantuman seurauksista.

Allianssin puheenjohtaja Hanna-Mari Manninen kertoo, että ongelmat näkyvät muun muassa aiempaa huonompina työttömyyslukuina.

– Nuorten työttömyysluvut ja maksuhäiriöt ovat kaksinkertaistuneet vuosina 2008–2009. Myös kiusaaminen ja 16–18-vuotiaiden humalajuominen ovat lisääntyneet. Lisäksi nykynuoret tapaavat vanhempiaan harvemmin kuin vielä 1990-luvulla.

Manninen kiistää väitteet, joiden mukaan nuorisotyöttömyys johtuisi siitä, että nuoret eivät arvosta työntekoa.

– Selvityksestämme käy ilmi nimenomaan se, että nuoria kiinnostaa työnteko edelleen. Se ei ole ehkä samassa määrin elämän sisältö kuin muilla sukupolvilla, mutta se kiinnostaa ja sitä pidetään tärkeänä.

Nuoret haluavat vaikuttaa

Nuorten elämässä on tapahtunut paljon myös hyviä muutoksia. He haluavat muun muassa vaikuttaa enemmän yhteiskunnallisiin asiohin. (Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva.)

Nuorten arjessa on tapahtunut viime vuosina paljon hyviäkin muutoksia.

Esimerkiksi raskauden keskeytysten ja klamydiatartuntojen määrä sekä itsemurhat ovat vähentyneet. Yli 25-vuotiaista yli kaksi kolmasosaa on suorittanut ammatillisen tai korkeakoulututkinnon.

Lisäksi nuoret ovat aiempaa halukkaampia vaikuttamaan yhteiskunnan asioihin.

– Vaaleissa äänestäminen ja äänestämisaikeet ovat nousemassa aallonpohjasta hitaaseen kasvuun. Allianssin omassa Irc-galleriassa tehdyssä tutkimuksessa saatiin erittäin lupaava prosenttiosuus nuorista, jotka ovat menossa äänestämään kevään eduskuntavaaleissa ja seuraavissa presidentinvaaleissa. Tästä olimme hyvin tyytyväisiä.

”Nuorisotyö on parasta ongelmien ennaltaehkäisyä”

Allianssin mukaan nuorten syrjäytymisuhka ja merkit nuorten pahoinvoinnin lisääntymisestä olisi otettava vakavasti. Nuoret pitäisi saada aiempaa näkyvämmin mukaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja suunnitteluun.

– Nuorten pitäisi olla eturivissä ihan kaikissa suunnitelmissa ja ohjelmissa, jotka liittyvät työttömyyden ratkaisuun, työurien pidentämiseen, yleiseen työssä jaksamiseen ja hyvinvointiin. Toivomme lisäksi, että ennaltaehkäisevään perustyöhön panostettaisiin. Se on paljon halvempi tapa ratkaista nuoriin liittyvät ongelmat, kuin että asioita paikkailtaisiin ja korjailtaisiin jälkikäteen.

– Toivottavasti nuorille annetaan vastaisuudessa myös aitoja vaikuttamisen mahdollisuuksia ja avaimia aktiiviseen kansalaisuuteen. Suomalaisnuorten tietoisuus ja osaaminen ovat kansainvälistä huippua, ja olisi hyvä löytää keinoja, miten tieto saataisiin käyttöön ja nuoret oikeasti osalliseksi yhteiseen päätöksentekoon.

Allianssin Nuorista Suomessa -aineisto kokoaa tilastotietoja nuorista, heidän asemastaan ja elinoloistaan sekä nuorisotyöstä kahden vuoden välein. Selvitys julkaistiin nyt neljättä kertaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.