Tutkimus: Naiset murehtivat eroa miehiä kauemmin

Kun puhutaan katumuksesta, mikä paljastaisikaan sukupuolten välisen eron paremmin kuin epäonnistunut rakkaussuhde?

Vaikuttaa siltä, että mies voi kävellä ulos parisuhteestaan sen kummempia miettimättä, kun taas nainen saattaa murehtia vuosia, mitä hän teki väärin. Uudessa tutkimuksessa 44 prosenttia naisista sanoi tehneensä virheitä ex-kumppaneidensa kanssa, kun taas miehistä samaa sanoi vain 20 prosenttia.

Ihmissuhdeasiantuntija Jean Hannah Edelsteinin mukaan tutkimus osoitti, että naiset tunsivat olevansa enemmän vastuussa parisuhteen tunnepuolesta.

– Nainen on miestä taipuvaisempi pohtimaan mielessään syitä siihen, miksi ihmissuhde meni pieleen. Nainen myös syyttää useammin itseään ja kysyy itseltään, mitä olisivat voineet tehdä toisin. Mies miettii mielessään todennäköisemmin: "Mikä oli hänen ongelmansa?" tai mitä muuta heidän elämässään oli meneillään sillä hetkellä, Edelstein kertoo.

– Vain muutama mies myöntää katuvansa tai surevansa, koska heidän mielestään se on epämiehekästä. Heidän tulisi kuitenkin miettiä asioita enemmän. Rehellinen reaktio suhteen päätyttyä ei ole huono asia, Edelstein painottaa.

Puhelimitse tehtyyn tutkimukseen vastasi 370 kaikenikäistä aikuista. Heiltä kysyttiin, mitä yksittäistä asiaa he katuivat eniten. Suurin pettymys oli romantiikka. Lähes yksi viidestä vastanneista harmitteli, ettei parisuhde toiminut. Kenties ei ole yllättävä tieto, että sinkkunaiset katuivat eroa eniten.

Toisella sijalla olivat perheongelmat. 16 prosenttia vastanneista toivoivat, etteivät olisi riidelleet rakastamiensa ihmisten kanssa. Opiskeluissa epäonnistuminen tuli kolmanneksi (13 prosenttia), uraan liittyvä katumus seuraavana (12 prosenttia), sen jälkeen rahahuolet (10 prosenttia) ja vanhempien tekemät virheet (9 prosenttia).

Tutkimus julkaistaan Social Psychological & Personality Science -lehdessä. Sen tekivät amerikkalaiset tutkijat chicagolaisessa yliopistossa.

– Joskus katumus voi olla huono asia, mutta normaali katuminen on auttava tunne. Hyödyllisin tapa tuntea katumusta on ensin kokea se vahvasti, päästä siitä yli nopeasti ja jatkaa elämässä eteenpäin ja käyttää sitä kannustamaan sinua uusiin, toimivampiin käyttäytymismalleihin, professori Neal Roese kertoo.

MTV3/Helmi

Lähde: Dailymail.co.uk

Kuvat: Getty Images

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja