Tutkimus: Murehtijat ovat erityisen älykkäitä!

Evoluutiopsykiatrian professorin mukaan asioiden murehtiminen linkittyy korkeampaan älykkyyteen.

New Yorkilaisen neurotieteen evoluutiopsykiatrin Jeremy Coplanin mukaan kyky murehtia asioita on kehittynyt ihmiselle samanaikaisesti ajattelukyvyn kanssa, ja tästä syystä asioiden vatvominen onkin ihmisluonnolle ominainen, älykkyydestä kertova piirre. Professorin mukaan kyky loogiseen, harkitsevaan ajatteluun onkin tekijä joka erottaa ihmisen eläimestä.

Frontiers in Evolutionary Neuroscience -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa testattiin 26 ahdistuneisuushäiriöistä kärsivää ja 18 asioihin huolettomasti ja ilman ahdistusta suhtautuvaa ihmistä.

Ahdistuneisuushäiriöistä kärsineiden koehenkilöiden ryhmässä suuremman älykkyysosamäärän edustajat murehtivat elämästä huomattavasti enemmän kuin koehenkilöt joilla oli testattu olevan pienempi älykkyysosamäärä.

Tutkijat selittävät tulosta sillä, että ihmisen evoluution ja selvitymisen kannalta kyky harkita ratkaisuja ja murehtia asioita on ollut elintärkeä. Asioista keskimäärin muita huolestuneemmat yksilöt osaavat varoa vaaroja ja välttää riskitekijöitä, ja tämän takia elävätkin keskimäärin huolettomampia lajikumppaneitaan pidempään.

Asiasta ensimmäisenä kertoi Ilta-Sanomat

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja