Mainos

Tutkimus: Miesten väliset seksisuhteet tavallisia ennen sotia ja sen aikana

Sandra Hagmanin väitöstutkimus suomalaisesta homoseksuaalisuudesta paljastaa, että miesten väliset suhteet olivat tavallisia ennen toista maailmansotaa ja sen aikana. Samaan aikaan "samaa sukupuolta olevien välinen haureus" oli rangaistava rikos.

Väitöskirja "Seven Queer Brothers, Narratives of forbidden male sexual desires from modernizing Finland 1894–1971" kertoo modernisoituvan miesrakkauden tarinan seitsemän homomiehen tapauksen kautta. Tapaukset koskevat hyvin monenlaisiin ihmisiin aina kansankouluopettajasta punasotilaisiin.

Väitöskirja perustuu yli sataan tutkimatta jääneeseen oikeustapaukseen ja kymmeniin lehtikirjoituksiin, kirjeisiin ja muisteluihin. Jo seitsemän vuotta aihetta tutkineen Hagmanin mukaan aiemmat tutkijat ovat katsoneet vain sodan jälkeistä aikaa, minkä takia pitkä jatkumo on jäänyt huomaamatta.

– Vasta sota-aika kansallisti suomalaisten miesten seksuaalisuuden ja puristi sen heteroseksuaaliseen matriisiin, selvittää Hagman.

Suomalaisten miesten keskinäiset suhteet olivat tavallisia monesta syystä. Toisia sytytti intohimo ja uteliaisuus, toiset päätyivät pehkuihin rahasta, naisten puutteesta ja humalassa.

Merkittävää on, että suhteista tiedettiin ajan tieteellisten kirjoitusten perusteella, mutta niitä ei kontrolloitu. Maatalous- eli agraariyhteiskunnassa miesten väliset suhteet olivat pitkälle hyväksyttyjä. Tuolloin alisteisia miesten ja poikien suhteita ei osattu problematisoida.

– Lukutaidoton ja piskuinen maalaisköyhälistö ei omistanut ruumistaan eikä edes ajatellut, että näin kuuluisi olla, ennen kuin luokkatietoisuus 1900-luvun alussa murensi sosiaalisen epätasa-arvoisuuden luonnollisuuden, selittää Hagman.

Freud: Lapsi luontaisesti bi

Suhteita kutsuttiin lääkäri Magnus Hirschfeldin mukaan "pseudohomoseksuaalisuudeksi", jolla on yhteyttä psykoanalyyttiseen viettelyteoriaan.

Sigmund Freud ajatteli, että lapsen kehitys vaikuttaa hänen seksuaaliseen suuntautumiseensa ja näki että lapset ovat luontaisesti bi-seksuaaleja.

Kasvun häiriöityessä Freud näki, että ihmiselle voisi vakiintua homoseksuaalinen suuntaus, yksi tällainen "häiriö" oli homoseksuaalinen viettelys. Näin homoseksuaalisuuden määrä ei enää ollutkaan vakio, vaan sen nähtiin voivan lisääntyä, mikä aiheutti pelkoa." Freudin ajatukset liittyvät viettelyteorian syntyyn, ei pseudohomoseksuaalisuuteen. 

Pseudohomoilusta tuli viettelyteorian mukaan vaarallista, sillä miehet eivät välttämättä haluaisikaan naisia homoseksuaalisen viettelyn jälkeen. Samalla koko lisääntymiskykyinen ikäluokka pantiin rintamalle ja vaarana oli Suomen kansan rappio.

Freud suhtautui myönteisesti homoseksuaalisuuteen ja reflektoi myös omia homoseksuaalisia tuntemuksiaan. Hän ei kuitenkaan ottanut kunniaa viettelyteorian keksimisestä. Freudin näkemykset seksuaalisuuden muuntuvaisuudesta muuttuivat hänen tahtomattaan politiikaksi ja käytännöiksi, jotka johtivat ns. viettelyteorian syntyyn ja kontrollipolitiikkaan.

Vihattu ja hyväksytty

Siemenet tuomitsevalle asenteelle homosuhteisiin kylvettiin jo 1930-luvun oikeistolaisena kautena. Natsi-Saksan tieteellisten ja ideologisten vaikutusten alaisena myös Suomeen kantautui käsitys homoseksuaalisuuden tarttuvaisuudesta.

Myöhemmin, aina 1960-luvulle asti, homoseksuaalisuus liitettiin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön mikä selittää osaltaan sodan jälkeistä negatiivista suhtautumista homoseksuaalisuuteen.

Sodan jälkeen viettelyteorian vaikutukset näkyivät suomalaisessa politiikassa rikoslaissa ja kehotuskieltona eli sensuurina vuoteen 1999.

Määrittääkö seksuaalisuus identiteettiä?

Hagman on tutkimuksissaan päätynyt siihen, että itsemäärittely on ajassa muuttuva ilmiö. Moni asia on muuttunut 1930-luvusta tähän päivään. Nyt käydään keskustelua kahdesta homotyypistä: tekojen tekijästä ja sisäisesti homoseksuaalisesta henkilöstä.

– On mielenkiintoista, että meillä nykypäivänä seksuaalisella suuntautumisella on niin suuri merkitys identiteetin rakentumisessa, ja siinä kuinka meidät nähdään ja kuinka meitä kohdellaan. Näin ei välttämättä tarvitsisi olla, mitä painottaakin Euroopassa vahvana kasvava queer-identiteetti, toteaa Hagman.

Juttua korjattu Freudin ja Hirschfeldin osalta sekä viimeistä kommenttikappaletta muokattu kello 15.30.

Kommentointimahdollisuus poistettu asiattomien viestien vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.