Mainos

Tutkimus: Miesten kotirooli vahvistunut

Suomalaismiehet tekevät aiempaa enemmän kotitöitä ja huolehtivat lapsista.

Tutkijoiden mukaan nykyinen, perhe-elämään osallistuva ja huolehtiva isätyyppi on viime vuosikymmeninä syntynyt ilmiö. Kotitöihin osallistumiseen vaikuttavat muun muassa koulutus, luokkatausta ja elinympäristö.

Sosiologi Jani Kolehmaisen mukaan miehet mieltävät kotityöt projektiluontoisiksi, kun taas naiset ajattelevat kodin arkea kokonaisuutena.

- Uusi osallistuva ja huolehtiva isä on aika keskiluokkainen ilmiö. Työväenluokkaisissa perheissä mieheys määrittyy edelleen enemmän työn kuin isyyden kautta, Kolehmainen sanoo.

Kolehmaisen mukaan isien lisääntynyt osallistumisen perheen töihin johtuu paljolti olosuhteiden pakosta, vaikka omatoimisuuttakin on ollut mukana. 1960- ja 1970-luvuilla naiset siirtyivät joukolla työmarkkinoille ja keskustelu sukupuolirooleista nousi esiin. Miehillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa osaa kotitöihin. Miesten lisääntynyt osallistuminen kotitöihin saattaa myös muuttaa äidin asemaa kotona.

Yhdessä kulttuurihistorioitsija Ilana Aallon kanssa Isä-kirjan toimittaneen Kolehmaisen mielestä tasa-arvosta ja hyvästä isyydestä pitäisi keskustella yhteiskunnallisena asiana muulloinkin kuin tänään viettävän isänpäivän aikoihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.