Mainos

Tutkimus: Miehen shoppailuinnon voi herättää tuoksulla

Turun yliopistossa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan miesten erittämät feromonit vaikuttavat naisten lisäksi myös toisiin miehiin.

Tutkimuksen mukaan testosteronin hajoamistuotteena syntyvä feromoni muuttaa niille altistuvien miesten toimintaa. Feromoni tekee miehistä tavallista anteliaampia sekä vähemmän itsekkäitä. Sama feromoni saa myös naiset kiinnostumaan miehestä.

– Tutkimustuloksella on merkittävät ja eettisesti arveluttavat kaupalliset mahdollisuudet. Jos asiakkaat altistaa feromonille, heille on helpompi myydä tuotteita, akatemiatutkija Markus J. Rantala sanoo.

Turun yliopistossa evoluutiobiologina toimiva Rantala teki tutkimusta yhdessä Turun yliopistossa psykologiaa opiskelleen, nykyisin Englannissa tutkijana työskentelevän Paavo Huovialan kanssa. Pohjana oli Huovialan pro gradu -opinnäyte.

– Käyttämämme feromonin tiedetään vaikuttavan naisten käyttäytymiseen muun muassa laskemalla stressihormonitasoa, saavan miehen näyttämään naisen silmissä puoleensavetävämmältä ja vaikuttavat mielialaan.

Tutkimus tehtiin pelikokeella

Tutkimus tehtiin pelikokeella, johon osallistui joukko suomalaisia miehiä. Osa heistä sai haistettavakseen feromonia ja osa ei.

– Feromonille altistunut pelaaja teki enemmän yhteistyötä ja oli pelissä anteliaampi kuin tuoksulle altistumattomat. Kävi myös ilmi, että miehet, joilla oli luontaisesti korkeampi testosteronitaso, reagoivat feromoniin muita voimakkaammin, Rantala sanoo.

Miehet, joilla on luontaisesti korkeampi testosteronitaso, olivat myös anteliaampia ja rankaisivat muita miehiä enemmän epärehdistä käyttäytymisestä kuin alhaisemman testosteronitason omaavat miehet.

Tutkimus julkaistiin kesäkuun alussa PlosOneissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.