Mainos

Tutkimus: Merenpinnan nousu kohtalokasta

Suomalaisasiantuntijan mukaan ilmastonmuutos nostaa pakolaisvyöryn ohella myös muita uhkakuvia.

Ilmaston lämpenemisen aiheuttama merenpinnan nousu saattaa aiheuttaa valtavan pakolaisvyöryn. Maailmanpankin tekemän tutkimuksen mukaan metrin nousu merenpinnassa kuluvan vuosisadan aikana ajaisi 56 miljoonaa pääasiassa kehitysmaiden ihmistä pois kotiseuduiltaan.

Esimerkiksi tiheästi asutetusta Niilin suistosta Egyptissä neljäsosa jäisi veden alle. Myös muun muassa Vietnamin, Surinamin, Guyanan ja Tunisian rannikkoseudut joutuisivat suuriin vaikeuksiin.

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Heikki Tuomenvirta pohtii, että pakolaisvirrat suuntautuvat ensin lähialueille.

-Jos oma suku, kyläyhteisö tai valtio ei pysty auttamaan, niin sitten pakolaisvirrat suuntautuvat johonkin viereiseen valtioon jossa apu saadaan perille.

Tuomenvirran mukaan kyseessä ei ole kuitenkaan pitkän päälle kestävä ratkaisu. Entäpä pitäisikö Suomessa varautua tulevaisuudessa ilmastopakolaisiin?

-Olen mietttinyt niin, että paras olisi jos voisimme antaa tukea, niin että tällaisia suuria katastrofeja ei pääsisi tapahtumaan. Maatalouden ja ruuantuotannon pitäisi olla kestävällä pohjalla ympäri maailmaa, Tuomenvirta vastaa.

Ilmastonmuutos synnyttää myös muita uhkakuvia. Tuomenvirta muistuttaa että ympäristökatastrofien myötä mm. myös sotien riski kasvaa

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.