Mainos

Tutkimus: Maatilojen määrä puolittuu

Tuoreen tutkimuksen mukaan maataloutta päätoimisesti harjoittavien tilojen määrä puolittuu vuoteen 2008 mennessä.

Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos arvioi, että keskeisimpiin tuotantosuuntiin erikoistuneita tiloja on tuolloin jäljellä alle 35000. Aktiivitilojen määrä nousee vajaalla 10000:lla, jos mukaan otetaan sivutoimiset tilat.

Tilojen väheneminen tapahtuu tutkimuksen mukaan joko tilakoon kasvun tai tuotannon nopean supistumisen kautta.

-Tilojen lopullinen määrä riippuu maaseudun pienyritystoiminnasta ja palkkatuloista, korostaa tutkija Heikki Lehtonen MTTL:sta.

Suomessa toimii tällä haavaa noin 70000 perusmaataloutta harjoittavaa tilaa. Pää- ja sivutoimisia tiloja on yhteensä noin 90000.

MTTL:n rakennetutkimuksessa tutkittiin tärkeimpien tuotantosuuntien tilojen kehitystä eli maitoa, viljaa sekä sian-, naudan- ja siipikarjanlihaa tuottavia tiloja ja myös kananmunantuotantoa.

Tilakokoa nostettava, kustannuksia karsittava

Jatkamista joudutaan harkitsemaan monella tilalla siinä vaiheessa, kun siirtymäkauden tuet loppuvat eli vuosituhannen vaihteessa.

-Jäljelle jäävien tilojen on kasvatettava tilakokoa, mikä vaatii rakennepoliittisia toimia valtiolta eli pitää edistää sekä luopumista että tilakoon kasvattamista, tulkitsee Lehtonen.

-Olennaista on yhtä lailla se, miten tiloilla saadaan tuotantokustannuksia alennettua, Lehtonen painottaa.

Kehityksen jarruttaminen ei MTTL:n tutkimuksen mukaan kannata, sillä hidas tilakoon kasvu johtaisi pitkällä aikavälillä kilpailukyvyn heikentymiseen, tuotannon ja maataloustulon laskuun ja sitä kautta maatilojen määrän voimakkaaseen vähenemiseen.

Ilman maatalouspolitiikan uudistuksia maataloustulo alenisi lähes 20 prosenttia vuosina 1997-2008.

Peltoala 50 hehtaariin

Tilakoon kasvua tarvitaan Agenda 2000 -neuvottelujen lopputuloksesta riippumatta.

-Jos neuvotteluissa epäonnistutaan ja Suomen vaatimat korvaukset jäävät saamatta, tilanne kärjistyy edelleen, Lehtonen arvioi. Perustuotantoa jatkavien tilojen keskimääräinen peltoala nousee tutkimuksen mukaan yli 50 hehtaariin vuoteen 2008 mennessä. Maitotilojen määrä vähenee tutkimuksen mukaan nykyisestä 25000:sta noin 12-15000 tilaan.

Maitotiloilla keskimääräisen tilakoon pitäisi kasvaa nykyisestä 15 lehmästä 21 lehmään, ja vuonna 2008 tällaisilla karjoilla maitoa tuotettaisiin vuonna 2,1 miljardia kiloa. Jos Suomi ei saa erityiskohtelua Agenda-neuvotteluissa, maidon tuotanto putoaa 1,7 miljardiin kiloon vuonna 2008.

Naudanlihan tuotannon arvioidaan vähenevän 60-70 miljoonaan kiloon nykyisestä 95 miljoonasta kilosta. Kotimaista kulutusta vastaava sianlihan tuotanto voidaan tutkimuksen mukaan ylläpitää, jos tilakoko kasvaa merkittävästi. Sikatilojen lukumäärä vähenee tällöin alle puoleen nykyisestä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.