Mainos

Tutkimus: Lintutautipandemian uhka pahin kehitysmaissa

Lintuinfluenssa voisi pahimmassa tapauksessa tappaa yli miljoonaa ihmistä, toteaa Australiassa julkaistu tutkimus. YK kuitenkin rauhoittelee huolta taudin vaaroista.

Australiassa, Sydneyssä, toimiva Lowy Institute -tutkimuslaitos on kartoittanut selvityksessään lintuinfluenssan mahdollisia tuhoja. Tutkimuksesta ilmenee, että lieväkin tautipandemia voisi pahimmillaan surmata noin 1,4 miljoonaa ihmistä ja aiheuttaa maailmantalouteen noin 330 miljardin dollarin loven.

Australialaistutkijat arvioivat, että eniten mahdollisesta maailmanlaajuisesta epidemiasta kärsisivät köyhät maat.

H5N1-viruksen aiheuttamaan tautiin on tähän mennessä sairastunut noin 140 ihmistä ja lähes sata on menehtynyt siihen. Suurin osa tautitapauksista on ollut Aasiasta.

YK rauhoittelee

YK:n intuinfluenssa-asiantuntija David Nabarro sanoo, ettei uusien virustapausten löytyminen eri puolilta Eurooppaa vielä tee tilanteesta ihmiselle vaarallista.

- Kuolleiden joutsenten löytyminen Saksasta oli oikeastaan odotettua. Virusta kantavat linnut liikkuvat ja väistämättä joku lintu sairastuu ja kuolee. Tämä on merkki siitä, että virus on levinnyt melko laajalle. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettäihmisten terveys olisi uhattuna, Nabarro sanoo.

Uusia lintuinfluenssatapauksia raportoidaan eri puolilta Eurooppaa lähes päivittäin. Viimeisimpänä tautia on löydetty Unkarista ja Saksasta.

Suomessa pohditaan mahdollisia lisätoimia lintutaudin ehkäisemiseksi aamulla pidettävässä ministeriöiden välisessä kokouksessa. Maa- ja metsätalousministeriö on selvittänyt todennäköisiä riskikuntia ja alueita, joihin lintuinfluenssan uskotaan iskevän. Lintujen kevätmuutto Suomeen käynnistyy jo kuukauden kuluttua ja juuri muuttolintujen on pelätty kuljettavan taudin Suomeen.

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa siipikarja on määrätty pidettäväksi sisätiloissa.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 16.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.