Mainos

Tutkimus: Lauantai on viikon stressaavin päivä

Tuoreen kotimaisen tutkimuksen mukaan lauantai ei olekaan se päivä, jolloin suomalainen tuntee rentoutuvansa. Lauantai on sitä vastoin viikon kuormittavin ja stressaavin päivä.

– Tulokset olivat yllättäviä. Mittauksia tehtiin 30 000 ja todellakin näyttää siltä, että lauantaina stressiä on 30 prosenttia enemmän kuin viikolla keskimäärin. Vaikuttaa siltä, ettei suomalaisten vapaa-aika ole niin palauttavaa kuin voisi olettaa, sanoo asiaa tutkineen Firstbeat Technologies Oy:n toimitusjohtaja ja psykologian tohtori Joni Kettunen.

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sampsa Puttonen huomauttaa, että levon ja palautumisen viikon rasitteista estävät lauantaisin monetkin eri asiat.

– Kulttuurimme on sellainen, että viikonlopulle lastataan paljon odotuksia ja tehtäviä. Sen takia kuormituksen helpottuminen lauantaina jää monesti vähemmälle. Monella on taipumus suorittaa myös viikonloppuna, mikä heikentää palautumista, Puttonen arvioi.

Myös Kettusen mukaan lauantaista tekee stressaavan päivän monet ohjelmanumerot.

– Monella viikonloppu on ohjelmoitu täyteen tekemistä. Lisäksi valvominen ja juhliminenkin syö palautumista. Palautuminenkin olisi jossain vaiheessa tärkeää, Kettunen toteaa.

Hän sanoo, että fysiologisesti stressi on ihmiselle positiivinen voimavara.

– Siitä voi kuitenkin tulla negatiivinen, jos se jatkuu liian pitkään. Se alkaa syödä resursseja.

Kettunen huomauttaa, että palautumisessa riittävä yöuni on tärkein asia. Vapaapäivinä myös päivällä pitäisi olla palauttavia jaksoja.

– Nykyisessä yhteiskunnassa tunnetaan aivan liian huonosti omaa stressiä. Palautumisessa olisi parantamisen varaa. Ei voi ottaa ikuisesti lainaa ilman, että maksaa sen takaisin.

(MTV3)

Katso Joni Kettusen ja Sampsa Puttosen haastattelu: (Huomenta Suomi 13.1.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.