Mainos

Tutkimus: Läskin tilalle kalaa, kasviöljyjä ja pähkinöitä

Pelkkä luopuminen kovista rasvoista ei tuo terveyttä. Itä-Suomen yliopiston pitkä ja laaja seurantatutkimus osoittaa merkittävimmäksi sydän- ja verisuonitautien osatekijäksi sen, millä voi, läski ja muut tyydyttyneet rasvat korvataan.  

- Parasta on ottaa kovien rasvojen sijaan pehmeitä ja monityydyttymättömiä, tiivistää dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta.  

- Sellaisia saa vaikkapa kalasta, kasviöljyistä, pähkinöistä ja margariinista.  

Vastaavia havaintoja on muualtakin maailmasta, mutta harvassa ruokavaliossa on tyydyttyneitten rasvojen määrä ollut yhtä iso kuin Itä-Suomessa.   

Itä-Suomen yliopiston tutkimus julkaistiin vastikään Yhdysvaltain sydänyhdistyksen Arteriosclerosis, Thrombosis & Vascular Biology -tiedelehdessä.   

Finravinto-tutkimuksessa havaittiin viime vuonna, että lähes 40 vuotta kestänyt suomalaisten rasvan käytön lasku oli taittunut. Kovia rasvoja saadaan yhä liikaa. Voita käytetäänkin nykyisin grammamääräisesti enemmän kuin kasvirasvalevitteitä.

Lisätutkimus tarpeen  

Itä-Suomen yliopisto selvitti liki 2000 miehen ravitsemustottumukset osana sepelvaltimotautitutkimusta 1980-luvun alkupuolella. Miehet pitivät neljä vuorokautta ruokapäiväkirjaa, minkä lisäksi heidät kutsuttiin terveystutkimuksiin.  

Miehet olivat aluksi 42-60-vuotiaita, ja heitä seurattiin vuoden 2012 loppuun asti.  

Seurannan aikana 565 miestä eli useampi kuin joka neljäs sairastui sydän- ja verisuonitauteihin. Ne veivät 183 hautaan.

Sydänkuoleman riski oli pienempi miehillä, jotka nauttivat monityydyttymättömiä rasvoja. Tulos oli sama riippumatta siitä, korvasivatko ne tyydyttynyttä rasvaa, transrasvaa vai hiilihydraatteja.  

Hiilihydraattien - kuten perunan ja leivän - nauttiminen läskin ja voin sijaan ei pienentänyt eikä lisännyt sairastumisriskiä.  
Yllättävin havainto oli se, että kovien rasvojen vaihtaminen kertatyydyttämättömiin näytti kasvattavan sydäntautien vaaraa.  

- Tieto vaatii jatkotutkimusta, kuuluuhan kertatyydyttämättömiin rasvoihin muun muassa oliiviöljy, joka on yleensä yhdistetty pieneen sydäntautiriskiin, tuumii Virtanen.  

Koska Itä-Suomessa ei juurikaan käytetty oliiviöljyä, tutkijat paneutuvat nyt siihen, millaista maitoa ja lihaa tutkitut nauttivat. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.