Tutkimus: Läskin tilalle kalaa, kasviöljyjä ja pähkinöitä

Pelkkä luopuminen kovista rasvoista ei tuo terveyttä. Itä-Suomen yliopiston pitkä ja laaja seurantatutkimus osoittaa merkittävimmäksi sydän- ja verisuonitautien osatekijäksi sen, millä voi, läski ja muut tyydyttyneet rasvat korvataan.  

- Parasta on ottaa kovien rasvojen sijaan pehmeitä ja monityydyttymättömiä, tiivistää dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta.  

- Sellaisia saa vaikkapa kalasta, kasviöljyistä, pähkinöistä ja margariinista.  

Vastaavia havaintoja on muualtakin maailmasta, mutta harvassa ruokavaliossa on tyydyttyneitten rasvojen määrä ollut yhtä iso kuin Itä-Suomessa.   

Itä-Suomen yliopiston tutkimus julkaistiin vastikään Yhdysvaltain sydänyhdistyksen Arteriosclerosis, Thrombosis & Vascular Biology -tiedelehdessä.   

Finravinto-tutkimuksessa havaittiin viime vuonna, että lähes 40 vuotta kestänyt suomalaisten rasvan käytön lasku oli taittunut. Kovia rasvoja saadaan yhä liikaa. Voita käytetäänkin nykyisin grammamääräisesti enemmän kuin kasvirasvalevitteitä.

Lisätutkimus tarpeen  

Itä-Suomen yliopisto selvitti liki 2000 miehen ravitsemustottumukset osana sepelvaltimotautitutkimusta 1980-luvun alkupuolella. Miehet pitivät neljä vuorokautta ruokapäiväkirjaa, minkä lisäksi heidät kutsuttiin terveystutkimuksiin.  

Miehet olivat aluksi 42-60-vuotiaita, ja heitä seurattiin vuoden 2012 loppuun asti.  

Seurannan aikana 565 miestä eli useampi kuin joka neljäs sairastui sydän- ja verisuonitauteihin. Ne veivät 183 hautaan.

Sydänkuoleman riski oli pienempi miehillä, jotka nauttivat monityydyttymättömiä rasvoja. Tulos oli sama riippumatta siitä, korvasivatko ne tyydyttynyttä rasvaa, transrasvaa vai hiilihydraatteja.  

Hiilihydraattien - kuten perunan ja leivän - nauttiminen läskin ja voin sijaan ei pienentänyt eikä lisännyt sairastumisriskiä.  
Yllättävin havainto oli se, että kovien rasvojen vaihtaminen kertatyydyttämättömiin näytti kasvattavan sydäntautien vaaraa.  

- Tieto vaatii jatkotutkimusta, kuuluuhan kertatyydyttämättömiin rasvoihin muun muassa oliiviöljy, joka on yleensä yhdistetty pieneen sydäntautiriskiin, tuumii Virtanen.  

Koska Itä-Suomessa ei juurikaan käytetty oliiviöljyä, tutkijat paneutuvat nyt siihen, millaista maitoa ja lihaa tutkitut nauttivat. 

Lue myös:

    Uusimmat