Tutkimus: Lääkärit tinkivät hoidosta rahan takia

Hieman yli puolet lääkäreistä kertoo joutuneensa joskus tinkimään potilaan kannalta parhaasta hoidosta rahan vuoksi. Samansuuruinen lääkärijoukko myös kokee potilaiden saavan epätasa-arvoista hoitoa vähintään silloin tällöin.

Tutkimukseen osallistuneista lääkäreistä valtaosa haluaisikin, että joko eduskunta tai sosiaali- ja terveysministeriö ottaisi vastuun hoidon priorisointipäätöksistä.

Kyselyn toteuttivat viestintätoimisto Kaufmann Agency, Suomen Lääkäriliitto sekä Helsingin yliopisto. Kyselyyn vastasi noin tuhat lääkäriä.

Asiantuntijalääkäri toppuuttelee: Raha ei ratkaise hyvää hoitoa

Kyselyyn itsekin vastannut lääkäriliiton asiantuntijalääkäri Mikko Nenonen ei usko hoidon vaarantuvan rahan takia, sillä lääkäri voi esimerkiksi kirjoittaa potilaalle halvempia lääkkeitä, jotka kuitenkin tehoavat käytännössä yhtä hyvin kuin kalliimmat.

- En allekirjoita sitä, että potilaalle pitäisi aina etsiä kallein, uusin ja näennäisesti vaikuttavin lääke, ja siksi terveydenhuoltoon pitäisi jostakin saada lisää rahaa, sanoo Nenonen.

Nenosen mukaan lääkäreillä on kuitenkin parantamisen varaa siinä, miten potilaan tulotaso otetaan huomioon.

- Lääkäreillä on jo nyt ohjeistus siitä, että potilaan kanssa pitää yhdessä etsiä potilaalle sopivin hoitomalli, jonka hän myös pystyy kustantamaan. Valitettavan harvoin lääkärit kuitenkaan vielä yhdessä potilaan kanssa miettivät parasta hoitomallia.

- Yhtä lääkäriä kohden on keskimäärin 40 köyhää ihmistä ja kaksi hyvin köyhää ihmistä, eli jokainen lääkäri joutuu kyllä tämän asian kanssa tekemisiin, summaa Nenonen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat