Mainos

Tutkimus: Kuntoilijoiden käyttämiä dopingmääriä liioitellaan

Valtaosa dopingia käyttävistä kuntoilijoista ottaa aineita huomattavasti pienempinä annoksina kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää. Asia selviää ensi vuoden alussa julkaistavasta tutkimuksesta.

Arvio aineiden käyttömääristä on tehty käyttäjähaastattelujen, aiheesta käytyjen nettikeskustelujen pitkän seurannan, Dopinglinkki-palveluun lääkäreille lähetettyjen kysymysten sekä poliisin tietojen pohjalta.

–Ne luvut, joita julkisuudessa ja lääketieteellisissä julkaisuissa usein esitetään keskimääräisen käyttäjän päiväannoksena, ovat todellisuudessa lähempänä viikkoannoksia, sanoo Nuorisotutkimusverkoston tutkija Mikko Salasuo.

Tutkimuksen johtaja pitää ongelmallisena ristiriitaa niin sanotun virallisen tiedon ja käyttäjien todellisuuden välillä. Se voi vähentää luottamusta virallisen tiedon lähteisiin ja pitää käyttäjät ja kokeilijat vain netissä jaettavan tiedon varassa.

A-klinikkasäätiön lääkärin Markus Sundqvistin mukaan käytetyt annokset ovat silti ylisuuria, vaikka ne todellisuudessa olisivatkin viikkoannoksia. Sundqvistin mielestä olisi paikallaan keskustella nykyistä enemmän tutkimuksessa kuvatun käytön riskeistä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.