Mainos

Tutkimus: Kuluta tai syrjäydyt

Merkkivaatteet ja erilaiset kulutustavarat ovat usealle lapselle ja nuorelle merkki joukkoon kuulumisesta. Kuluttajatutkimuskeskuksen tuoreen selvityksen mukaan lapset ja nuoret ovat vaarassa syrjäytyä kuluttamisen aiheuttamien vaikeuksien vuoksi.

- Tällä hetkellä eletään kulutuskeskeisessä yhteiskunnassa. Vaaditaan laitteita ja harrastuksia, jotta lapsi pysyisi mukana ryhmässä ja joukossa, sanoo tutkija Anu Raijas Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Kaikilla ei ole Raijaksen mukaan edellytyksiä pysyä kuluttamisen vauhdissa.

- Vanhemmat venyttävät usein kukkaronnyörejä. Omille lapsille halutaan taata sama elintaso kuin kavereilla. Tämän vuoksi kulutusta joudutaan luotottamaan ja asioita hankkimaan lainoilla.

Tutkimuksen mukaan vanhemmilla on monesti suurempi huoli tavaroista kuin lapsilla itse, Raijas muistuttaa.

Jos lapsi tottuu tietynlaiseen elintasoon, hän yrittää pitää samaa elintasoa yllä esimerkiksi muuttaessaan pois kotoa. Tällöin luottojen kanssa saattaa tulla isojakin ongelmia.

Lama tekee humaanimmaksi

Raijas kertoo, että nuoret ryhtyivät aktiivisiksi kuluttajiksi vasta 80-luvulla.

- Edellisen laman aikana vanhemmat halusivat usein pitää lasten elintasion entisenä. Monilta tuon ajan lapsilta lama meni tässä mielessä jollain tavalla ohi.

Tutkijan mukaan vielä 70-luvulla elämä oli niukkaa ja kulutus massakuluttamista. Nyt korostetaan yksilöllisyyttä ja asioiden kirjo on valtava.

- Tällä hetkellä vallalla on käsitys, että varallisuus luokittelee ihmiset.

- Täytyisi oikeasti miettiä, millä ihmisiä arvotetaan. Ei pelkästään rahalla. Taloustaantuma saakin ihmiset usein miettimään muitakin arvoja, Raijas muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.