Tutkimus: Kouluissa ei tapahdu vakavaa hyväksikäyttöä

Tampereella toimivassa Poliisiammattikorkeakoulussa tehtiin vuonna 2008 laaja lapsiuhri -kyselytutkimus, jossa tarkoituksena oli tarkastella lasten ja nuorten väkivaltakokemuksia laajasti. Tutkimuksessa kysyttiin lasten väkivaltakokemuksista mm. kotona, vapaa-ajalla ja internetissä.

Tutkimus tehtiin kyselytutkimuksena kouluissa. Tutkimukseen osallistui yhteensä 13 000 kuudes- ja yhdeksäsluokkalaista ympäri Suomen. Tutkimus myös valmistui vuonna 2008.

Tutkimus osoittaa sen, että kouluissa ei tapahdu vakavaa hyväksikäyttöä opettajien taholta. Tätä asiaa tutkittiin laajalla kysymyspatterilla.

Viisi yhdeksäsluokkalaista - kolme tyttöä ja kaksi poikaa - kertoi kyselyssä, että heillä on ollut seksuaalista kanssakäymistä opettajan kanssa. Tämänkaltaisten vastausten määrä oli 0,038 %, mikä mahtuu tutkimuksen virhemarginaaliin.

Yhdessä tutkimuksen kysymyksessä kysyttiin, että onko kukaan opettajistasi viimeisen 12 kuukauden aikana kosketellut sinua seksuaalisesti - kuten esimerkiksi hyväillyt kasvojasi tai laskenut käden reidellesi. Tähän kysymykseen vastasi "kyllä" 2 % koululaisista. Tutkimuksen virhemarginaali on 0,8 %. Nämä koskettelut ovat ilmeisesti tapahtuneet luokkatilanteissa ja lapsi on kokenut ne epämiellyttävinä, kertoo Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Noora Ellonen.

Lue myös:

    Uusimmat