Mainos

Tutkimus: Koira suojaa lasta allergioilta

Tuoreimmissa tutkimuksissa on huomattu, että koirat suojaavat ihmisiä muultakin kuin vorolta: lapset saavat harvemmin allergiaoireita perheissä, joissa on ollut lemmikki lapsen syntymästä saakka. Vaikutus on selvempi, kun lemmikki on saanut oleskella myös lapsen makuuhuoneessa.

Useimmissa tutkimuksissa koira on suojannut paremmin allergialta kuin kissa.

- Lemmikin allergialta suojaavan vaikutuksen mekanismia ei tunneta, sanoo Allergia- ja Astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa.

Suojaavan mekanismin arvellaan liittyvän siihen, että lemmikkieläin lisää ympäristössään bakteerien ja muiden mikrobien määrää. Kun lapsi altistuu näille, hänen elimistönsä kehittää hyvän sietokyvyn allergian aiheuttajia vastaan.

Altistumisen oltava jatkuvaa

Allergia- ja astmaliiton mukaan koiran voi hankkia, jos ei saa oireita koirasta. Usein käykin niin, että omalle koiralle siedättyy, mutta saattaa saada oireita esimerkiksi naapurin koirasta.

Altistuminen eläimelle pitää olla jatkuvaa. Jos esimerkiksi koiraperheessä asunut nuori muuttaa kotoa pois ja hankkii muutaman vuoden päästä koiran, voi olla, että hän on tällä välin menettänyt sietokykynsä ja saakin koirasta oireita.

Pentueen sisälläkin voi olla eroja

Koirat allergisoivat eri tavalla, mutta eroja on yhtä paljon yksilöiden kuin eri rotujen välillä. Samassa pentueessakin voi olla yksi pentu, josta irtoaa paljon allergeeneja ja toinen, josta niitä irtoaa vähän.

Koiran karvojen pituus ei vaikuta allergisoivuuteen, eikä karvaton koira ole turvallisempi vaihtoehto. Koirasta irtoavan hilseen määrä on merkittävä: jos hilsettä irtoaa vähän, lievästi allergiselle ei tule oireita. Eniten hilsettä lähtee koirista, joilla on ihottumaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.