Mainos

Tutkimus: Kirjailijatulot eivät elätä

Vain harva suomalainen kirjailija elättää itsensä kirjailijan työllä. Tuore tutkimus kirjailijoiden taloudellisesta asemasta vuonna 1999 osoittaa, että suomalaisten kirjailijoiden ansiotaso on heikko. Tutkimuksen mukaan 71 prosenttia kirjailijoista ansaitsee kirjallisuudesta saatavina veronalaisina tuloina alle 25 000 markkaa vuodessa.

Kirjastokorvaukset ovat merkittävä osa monien kirjailijoiden tuloista

Vain 16 prosenttia kirjoilijoista tienaa kirjallisella työllään vuosittain yli 50 000 markkaa veronalaisina ansioina. Näihin ansioihin luetaan esimerkiksi tekijänpalkkiot, julkaisupalkkiot ja esityskorvaukset. Tutkimukseen haastateltiin 300 kirjailijaa. Vajaalla neljänneksellä kirjailijoista onkin kirjailijantyönsä ohella vakituinen työ- tai virkasuhde, ja runsas viidennes käy töissä tilapäisesti. Vakituinen työssäkäynti on yleisintä 46-64-vuotiaiden kirjailijoiden keskuudessa, alle 45-vuotiaat taas tekevät pätkätöitä.

Miehet tienaavat naisia enemmän

Tutkimus osoitti myös, että mieskirjailijoiden tulotaso oli huomattavasti korkeampi kuin naisten, vaikka naiset julkaisevat kirjoja vain hieman miehiä vähemmän. Vuonna 1999 naiskirjailijoiden keskitulo oli vain 4010 markkaa eli yli puolet pienempi kuin miesten keskimääräinen 10 000 markkaa.

Erityisen selvä ero oli alle 45-vuotiaiden kirjailijoiden ryhmässä. Alle 45-vuotiaiden kirjailijoiden tulotaso oli kuitenkin ikäryhmistä kaikkein korkein. Kirjailijaliiton jäsenkunnasta 17 prosenttia on alle 45-vuotiaita. Yli 65-vuotiaiden kirjailijoiden tulot olivat kaikkein pienimmät, vaikka heistäkin reilu puolet oli julkaissut kirjan vuonna 1996 tai sen jälkeen. Tutkituista kirjailijoista 75 prosenttia oli julkaissut kirjan tuona aikana.

Apurahat merkittävä tulonlähde

Erilaiset apurahat ja taiteilijaeläkkeet osoittautuivat merkittäviksi tulonlähteiksi. Apurahaa tai taiteilijaeläkettä saavista kirjailijoista kaksi kolmasosaa pitää etuutta toimeentulonsa kannalta erittäin merkittävänä tulonlähteenä. Yleisesti ottaen kirjailijat pitävät kirjoista saatavia tuloja varsin vähäisinä ja ovat sitä mieltä, ettei kirjojen kirjoittamisella pysty ansaitsemaan elantoaan. Taloudellisesti heikon tilanteen katsotaan johtuvan kustantajien julkaisupolitiikasta ja kirjastojen vähentyneistä kirjaostoista. Heikoista tuloista huolimatta kirjailijat kokevat kirjailijantyön merkitykselliseksi ja tärkeäksi.

Tutkimus kirjailijoiden taloudellisesta asemasta luovutettiin kulttuuriministeri Suvi Lindénille torstaina. Tutkimuksen tilasi Suomen kirjailijaliitto ja sen toteutti Turun kauppakorkeakoulun mediaryhmä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.