Tutkimus: Kilpailuttamisesta kuljettajapulaa

Joukkoliikenteen kilpailuttaminen on tuoreen tutkimuksen mukaan lisännyt alan epävarmuutta. Selvimmin tämä näkyy työntekijöiden määräaikaisten työsuhteiden lisääntymisenä ja työelämän laadun heikkenemisenä. Ongelma on Tampereen yliopistossa tehdyn selvityksen mukaan mennyt niin pahaksi, että se aiheuttaa kuljettajapulaa.

Kunta-alan ammattiliitto KTV:n ja Helsingin kaupungin liikennelaitoksen Tampereen yliopiston hallintotieteen laitoksella teettämän tutkimuksen tavoitteena on edistää puolueetonta joukkoliikenteen kilpailuttamiseen liittyvää keskustelua.

Tutkimuksen mukaan kilpailuttamista ja sen vaikutuksia joukkoliikenteeseen on sekä Suomessa että muualla selvitetty vähän ja kapea-alaisesti, joten kokonaiskuvaa kilpailuttamisen vaikutuksista ei ole olemassa. Selvityksen mukaan kilpailuttaminen on lisännyt poistumaa alalta. Tämä johtuu osin siitä, että kilpailun hävinneen liikennöitsijän kuljettajat eivät aina siirry voittaneelle liikennöitsijälle.

Laatuun huomiota

KTV:n kuljetusalasta vastaavan toimitsijan Raimo Ropasen mukaan ilmiö näkyy sekä Ruotsin että Suomen pääkaupunkiseudun kuljettajapulassa.

-Markkinat ovat keskittyneet neljälle suurelle liikennöitsijälle, ja pienimmät liikennöitsijät ovat pudonneet kokonaan pois markkinoilta tai ryhtyneet suurempien alihankkijoiksi. Tutkimuksessa päädytään olettamukseen, että muiden EU-maiden tavoin Suomessakin kilpailuttamisessa aletaan yhä enemmän kiinnittää huomiota laatuun pelkän kustannusten laskemisen sijasta. Laatua lisäämällä tavoitellaan mm. asiakastyytyväisyyttä, turvallisuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

Tutkimuksen mukaan myös liikennöitsijöiden mielenkiinto kilpailuttamiseen laantuu, kun kustannustehokkuusvaatimukset viedään liian pitkälle. Pahimmillaan tästä on seurannut, että suuret, usein monikansalliset yritykset ovat vallanneet markkinoita edullisilla hinnoilla.

-Viimeisimmillä tarjouskierroksilla hinnat ovat kuitenkin lähteneet selvään nousuun, minkä vuoksi kilpailu ei useinkaan ole ollut todellista. Kustannuksia ja kilpailun vaikutuksia on tarkasteltava riittävän pitkällä aikavälillä ja riittävän laajasti, Ropanen sanoo.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat