Mainos

Tutkimus: Keskusta-oikeisto voittaa eurovaalit

Keskusta- ja oikeistopuolueet voittavat tuoreen arvion mukaan kesäkuun Euroopan parlamentin vaalit. Sosialistipuolueille povataan tappiota.

Keskusta- ja oikeistopuolueet voittavat tuoreen arvion mukaan kesäkuussa pidettävät Euroopan parlamentin vaalit.

Sosialistipuolueet sen sijaan kärsivät tappion, arvioivat professorit Simon Hix ja Michael Marsh tänään Brysselissä julkistetussa tutkimuksessaan. Tutkimuksessa ennustetaan, että oikeistosta tulisi 732-paikkaisen parlamentin suurin ryhmä 285 paikallaan. Keskusta- ja liberaalipuolueet saisivat 73 paikkaa, ja niistä tulisi siten kahden ison ryhmän välissä tärkeä tekijä.

Sosialisteille jäisi parlamentin toiseksi suurimman ryhmän asema 217 paikalla. Sosialisteista voisi tutkijoiden mukaan kuitenkin tulla todellinen haastaja oikeistolle etenkin silloin, jos europarlamentin sosialisti- ja vasemmistopuolueet onnistuisivat yhdistämään voimansa vihreiden kanssa. Näin yhteen laskettu paikkamäärä olisi jo 296. Vaalien äänestysprosenttiin tutkimus ei ota kantaa.

Eurovaalien tulos vaikuttaa myös EU:n komission puheenjohtajan valintaan, sillä parlamentilla on valta hyväksyä tai hylätä puheenjohtajaehdokas. Jos keskusta-oikeistopuolueet voittavat kesäkuun vaalit, on mahdollista, että myös komission puheenjohtaja tulee politiikan oikealta laidalta. Puheenjohtajaehdokas on määrä valita heti parlamenttivaalien jälkeen kesäkuun EU-huippukokouksessa, ja hänestä äänestetään parlamentin istunnossa heinäkuussa.

Suomessa voittajaksi ennustetaan keskustaa

Suomen osalta tutkimus ennustaa, että eniten ääniä eurovaaleissa saa keskustapuolue, 24,5 prosenttia kannatuksesta ja 4 paikkaa. Toiseksi eniten saisi SDP, 22,5 prosentin kannatuksen ja myös 4 paikkaa. Kolmas olisi ennusteen mukaan kokoomus, 19,6 prosentin kannatuksella ja 3 paikalla. Vihreät, vasemmistoliitto ja kristilliset saisivat kukin yhden paikan.

Tutkimuksessa arvioidaan Suomen poliittista elämää melko vakaaksi ja puolueiden eurovaalimenestystä samansuuntaiseksi kuin viime vaaleissa eli vuonna 1999. Sosialidemokraatit saattavat tosin parantaa menestystään, vihreiden kustannuksella, raportissa kirjoitetaan.

Suomesta valitaan seuraavaan Euroopan parlamenttiin 14 edustajaa. Vaalit pidetään 10.-13.6. kaikissa EU:n jäsenmaissa.

Tutkimuksen tehneet professorit Simon Hix ja Michael Marsh väittävät, että heidän tutkimusmetodinsa vaalien tuloksesta on ollut 92 prosenttisesti luotettava aiempien vaalien yhteydessä ja tarkempi kuin mielipidemittaukset. He ovat tuloksen saadakseen yhdistäneet viime eurovaalien tulokset, edellisten kansallisten vaalien tulokset ja kyseisen puolueen hallituksessa olon sekä viime vaalien että nyt tulevien vaalien aikana. Hix on London School of Economicsin professori ja Marsh Dublinin yliopiston professori.

Vaalien tuloksissa voi tosin tulla vielä suuriakin yllätyksiä, sillä esimerkiksi viime kuussa Espanjassa ja Ranskassa pidetyissä vaaleissa sosialistipuolueet voittivat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.