Tutkimus: Kepulaiset tyytyväisimpiä seksielämäänsä

Tuore tutkimus: Uskollisuus, seksi ja tasa-arvo entistä tärkeämpiä suomalaisessa parisuhteessa.

Rakkausjuttu

Keskustan ja Kokoomuksen kannattajat ovat tyytyväisempiä seksielämäänsä kuin Vasemmistoliiton, SDP:n ja Vihreiden kannattajat. Asia käy ilmi Valittujen Palojen TNS Gallupilla teettämästä suurtutkimuksesta Avioliittojen toiveet ja todellisuus.

Keskustan kannattajista 53 prosenttia ilmoittaa seksielämänsä sujuvan niin hyvin, että arvioi väitteen "seksielämänne sujuu erinomaisesti" kuvaavan erittäin hyvin omaa parisuhdettaan. Kokoomuksen kannattajissa näitä erittäin tyytyväisiä on 43 prosenttia vastanneista, Vasemmistoliitossa 38 prosenttia ja SDP:ssä 34 prosenttia.

Vihreistä vain 32 prosenttia sanoo seksin sujuvan erittäin hyvin. Vasemmistoliittoa äänestävistä peräti 13 prosenttia sanoo, että heillä seksi menee erittäin huonosti.

Vanha politiikan sananlasku "kepu pettää aina" nousee uuteen valoon, kun arvioidaan aviollisen uskollisuuden merkitystä puolueiden kannattajille. Keskustalaisista jopa 90 prosenttia pitää aviollista uskollisuutta parisuhteessa erittäin tärkeänä, kun SDP:ssä tämä luku on 84 prosenttia ja Kokoomuksessa 79 prosenttia. Vähiten aviollista uskollisuutta arvostavat Vihreiden ja Vasemmistoliiton kannattajat.

Tyytymättömyys omaan elämäntilanteeseen näyttää kasvavan siirryttäessä puoluekartalla vasemmalle. Kokoomuksen kannattajista 43 prosenttia ilmoittaa olevansa erittäin tyytyväisiä omaan elämäntilanteeseensa. Vihreiden kannattajista erittäin tyytyväisiä on 36 prosenttia, Keskustan 34 prosenttia, SDP:n 29 prosenttia ja Vasemmistoliiton kannattajista 24 prosenttia.

Eniten avio- tai avoliiton ulkopuolisia suhteita tunnustavat kokeneensa Kokoomuksen ja SDP:n kannattajat. Eniten halua syrjähyppyihin on tutkimuksen mukaan oppositiolla eli Vasemmistoliiton, Kokoomuksen ja Vihreiden kannattajilla.

Ammattiryhmittäin tarkasteltuna eniten avio- tai avoliiton ulkopuolisia suhteita ovat elämässään ehtineet kokea eläkeläiset ja yrittäjät. Kiihkein halu syrjähyppyihin näyttäisi olevan opiskelijoilla ja yrittäjillä.

Tutkimuksen aineisto on koottu puhelinhaastatteluina TNS Gallup Oy:n CAPI-omnibustutkimuksen yhteydessä 26.4.-7.5.2004 välisenä aikana. Haastatteluja on tehty yhteensä 1001. Vastaajat edustavat maan 15 vuotta täyttänyttä väestöä.

Uskollisuus, sukupuolten tasa-arvo ja sukupuolinen kyvykkyys ovat nousseet entistä tärkeämmiksi asioiksi suomalaisessa parisuhteessa. Lisäksi suomalainen edellyttää ihannepuolisoltaan yhä useammin omasta terveydestä huolehtimista ja tupakoimattomuutta.

Haastatelluista 84 prosenttia nimeää aviollisen uskollisuuden erittäin tärkeäksi ominaisuudeksi, kun heiltä kysytään, mikä tekee puolisosta ihanteellisen. Vuonna 1990 tehdyssä vastaavassa tutkimuksessa aviollisen uskollisuuden nimesi erittäin tärkeäksi 69 prosenttia.

Aiempaa enemmän arvostetaan myös samanlaisia käsityksiä sukupuolten tasa-arvosta (32%/20 %), terveydestä huolehtiista (52 %/43 %) ja tupakoimattomuutta (43 %/35 %). Sukupuolisen kyvykkyyden arvioi erittäin tärkeäksi nyt 32 prosenttia haastatelluista, kun vuonna 1990 luku oli 26 prosenttia.

Muilta osin käsitykset ihanteellisesta puolisosta ovat muuttuneet vain hieman vuodesta 1990. Silloin tärkeiksi koetut asiat ovat yhä kärjessä. Vastaavasti merkityksettömiksi koetut asiat ovat yhä listan hännillä.

Käytännössä yhdenkään ominaisuuden painoarvo ei ole vähentynyt, mikä kertoo siitä, että puolisolta odotetaan aiempaa enemmän hyviä asioita. Ovatko suomalaiset tulleet aiempaa vaativaisemmiksi?

Odotuksissaan naiset korostavat miehiä enemmän hellyyttä, luotettavuutta ja viihtymistä perheen parissa.

Yleisesti toiveiden ja todellisuuden vastaavuus suomalaisissa parisuhteissa on melko hyvä. Haastateltujen arviot oman liittonsa tilasta ovat pääosin hyviä. Eri sosiaaliryhmistä onnellisimmaksi liittonsa kokevat ylemmät toimihenkilöt ja opiskelijat.

Suomalaisten tyytyväisyys omaan elämäntilanteeseensa yleensä on laajaa, ja se on entisestään noussut vuodesta 1990. Eriasteisesti tyytyväisiä on 93 prosenttia, eriasteisesti tyytymättömiä vain kaksi prosenttia.

Huomionarvoista tyytymättömyyttä omaan elämäntilanteeseen ei esiinny missään väestöryhmässä. Korkeimmat tyytyväisyyslukemat saadaan kuitenkin ylemmiltä toimihenkilöiltä, yrittäjiltä jja korkeasti koulutetuilta, eli sosiaalinen hyväosaisuus lisää tyytyväisyyttä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat