Mainos

Tutkimus: Kasvatetuissa lohissa paljon ympäristömyrkkyjä

Kasvatetuissa lohissa on huomattavasti enemmän syöpää aiheuttaiva kemikaaleja kuin vapaana kasvaneissa lohissa, kertoo Science-lehdessä julkaistu tutkimus. Suomessa tilanne on elintarvikeviraston mukaan päinvastainen.

Viljellyissä lohissa on huomattavasti suurempia pitoisuuksia PCB:tä, dioksiinia ja muita syöpää aiheuttavia kemikaaleja kuin vapaina kasvaneissa lohissa, kertoo yhdysvaltalaisessa Science-lehdessä julkaistu tutkimus.

Tutkimus suosittaa, ettei kasvatettua lohta syötäisi useammin kuin kerran kuukaudessa. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston mukaan lohen syömisen eittämättömät terveysedut kuitenkin menevät nyt todetun syöpäriskin edelle.

Tutkimusta varten otettiin näytteitä kasvatetusta lohesta eri puolilta maailmaa, muun muassa Pohjois- ja Etelä-Amerikasta sekä Norjasta. Oslosta ostettu lohi kuului tutkimuksessa saastuneimpiin. Syöpää aiheuttavat ympäristömyrkyt kerääntyvät kasvatettuihin lohiin, koska niitä ruokitaan niiden lajitovereista jauhetulla rehulla, joka sisältää jo valmiiksi korkeita pitoisuuksia ympäristömyrkkyjä.

Elintarvikevirasto: Suomessa tilanne päin vastoin.

Suomalaisasiantuntija painottaa tutkimustulosten olevan erilaisia suomalaislohen suhteen.

- Suomessa kasvatetussa kirjolohessa on vähemmän esimerkiksi dioksiinia kuin Itämeren silakassa ja lohessa. Suomessa on hyvä rehuvalvonta. Rehu, jota kirjolohille syötetään on puhdasta. Kalaa voi huoletta syödä edelleen, rauhoittelee ylitarkastaja Marja Miettinen elintarvikevirastosta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 09.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.