Mainos

Tutkimus: Kännykällä ja aivosyövällä ei selkeää yhteyttä

Viidessä maassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kännykän säännöllinen käyttö, käytön kesto tai puheluiden määrä eivät vaikuttaneet sairastumisriskiin.

Matkapuhelimen käytölle ja aivosyövälle ei ole löytynyt selkeää yhteyttä, kertoo laaja kansainvälinen tutkimus. Sen mukaan kännykän käyttäjillä ei ole suurentunutta vaaraa saada pahanlaatuista aivokasvainta glioomaa.

Suomessa ja neljässä muussa maassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kännykän säännöllinen käyttö, käytön kesto tai puheluiden määrä eivät vaikuttaneet sairastumisriskiin.

Ainoa viite matkapuhelimen mahdollisesta vaikutuksesta todettiin niiden tutkittavien joukossa, jotka olivat käyttäneet kännykkää ainakin kymmenen vuotta. Heillä oli hieman useammin kasvain samalla puolella päätä, jolla he olivat puhelinta yleensä pitäneet.

- Niillä ihmisillä, jotka kertoivat käyttäneensä puhelinta sillä puolella, missä kasvain todettiin, riski oli 1,3-kertainen. Se on lukuna aika pieni ja niillä rajoilla, pystyykö sellaista edes osoittamaan, sanoo tutkimusprofessori Anssi Auvinen Säteilyturvakeskuksesta.

Tutkimus tähänastisista suurin

Tutkimus on tähänastisista suurin, ja sen tulokset julkaistiin International Journal of Cancer -verkkolehdessä viime viikolla. Säteilyturvakeskus tiedotti asiasta maanantaina.

Tutkimukseen osallistui vuosina 2000-2004 yli 1500 glioomaan sairastunutta ja noin 3300 tervettä vertailuhenkilöä. Yli kymmenen vuotta matkapuhelinta käyttäneitä ihmisiä oli mukana reilut 220 eli enemmän kuin koskaan aiemmin. Tutkimus tehtiin Suomen lisäksi Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa ja Britanniassa.

Tutkimukseen sisältyy muutamia rajoituksia, joista yksi on kännykän käyttöön liittyvien tietojen kerääminen henkilökohtaisilla haastatteluilla. Auvinen muistuttaa, että muistamiseen liittyy aina virhemahdollisuus. Se tuo epävarmuutta tutkimustuloksiin.

- Ihmisten on vaikea arvioida jälkikäteen, kuinka paljon ja millä tavalla he ovat käyttäneet matkapuhelinta kymmenen vuotta sitten, Auvinen pohtii.

- Jos tästä haluaa jatkoselvittelyä, olisi parempi yrittää saada operaattoreilta tarkkoja tietoja matkapuhelimen käytöstä.

Auvisen mukaan ongelmana kuitenkin on, ettei kymmenen vuoden takaisia tietoja ole operaattoreilta tällä hetkellä saatavilla.

Toinen rajoitus on terveiden verrokkihenkilöiden määrä. Vain puolet pyydetyistä verrokkihenkilöistä suostui mukaan tutkimukseen. Viitteitä on, että tutkimukseen suostuneet olivat nimenomaan todellisia kännykän käyttäjiä.

Lopullisia päätelmiä saadaan odottaa

Eri maiden tutkimusaineisto analysoitiin Säteilyturvakeskuksessa. Suomalaisten osuus tutkimuksen rahoituksesta on miljoonan euron luokkaa eli karkeasti viidesosa.

Auvisen mukaan tutkimus ei vielä todista, ettei matkapuhelimen käytöllä ja syövällä olisi yhteyttä. Ruotsalaistutkimuksissa on saatu viitteitä toiseenkin suuntaan.

- Yhden tutkimuksen perusteella on vaikea tehdä mitään lopullista päätöstä. Lopullinen arviointi voidaan tehdä vasta sitten kun tutkimuksia alkaa kertyä ja niitä tehdään hieman eri tavalla, eri väestöissä ja eri puolilla maailmaa.

Matkapuhelimen käytön ja aivokasvainten yhteydestä valmistunee jo tämän vuoden puolella laaja 14 maan aineistoon perustuva kansainvälinen tutkimus, jossa on mukana myös Suomi. Nyt julkaistu tutkimus on osa tätä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.