Mainos

Tutkimus: Kaksoisveli pienentää naisen hedelmällisyyttä

Kaksoisveljen kohdussa erittämä testosteroni näyttäisi tutkimuksen mukaan laskevan sekä sisaren hedelmällisyyttä että naimisiinmenon todennäköisyyttä.

Naisilla, joilla on kaksoisveli, on keskimääräistä pienempi hedelmällisyys. Tämä käy ilmi suomalaistutkijan laatimasta tutkimuksesta. Kyseisillä henkilöillä on 15 prosenttia tavallista pienempi todennäköisyys mennä naimisiin ja 25 prosenttia keskimääräistä pienempi todennäköisyys saada lapsia.

Britanniassa Sheffieldin yliopistossa työskentelevän tohtori Virpi Lummaan tutkimusryhmän mukaan tämä saattaa selittyä sillä, että nainen on altistunut veljensä testosteronille yhdeksän kuukauden aikana kohdussa.

Yhteistyössä Turun yliopiston kanssa toteutetusta tutkimuksesta selviää myös, että naiset, joilla on kaksoisveli, saivat keskimäärin kaksi lasta vähemmän kaksoissiskoihin verrattuna.

Lummaan tutkimusryhmä selvitti tietoja kaikkiaan 754 kaksosen siviilisäädystä ja synnytyksistä. Tutkimusaineistona käytettiin tietoja suomalaisista kaksosista vuosien 1734 ja 1888 välisenä aikana.

- Tutkimuksessa käytettiin tietoja esiteolliselta aikakaudelta, jotta tuloksiin ei vaikuttaisi parantunut terveydenhuolto, Lummaa summasi.

Tutkimusraportti julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.